Ислямска държава и разрушаването на културно наследство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са културните ценности, които разрушава ИДИЛ? За това говорихме в "Денят започва с култура" заедно със социалният антрополог Харалан Александров и изкуствоведът Филип Зидаров. Всички проследяваме кадрите в новините и гледаме как се унищожават културни ценности от Ислямска държава, но знаем ли всъщност какво се разрушава.

"Разрушава се онова, което може да се каже, че е началото на цивилизацията", заяви Зидаров. Той обясни, че това е един регион, в който се е зародило почти всичко - първата градска култура, първият уседнал живот със земеделие, първата писменост, първите градски структури, които водят до велики държави и велико изкуство. Това, което потиска изкуствоведът е мисълта на каква тънка и несигурна власинка се крепи цивилизационността, защото не става дума само за цивилизация и култура. "Става дума за възможността за потъването в един тотален варваризъм, който би унищожил всичко онова, което се е създавало в продължение на няколко хиляди години", каза Зидаров.

Според Александров посланието на разрушаването на културните ценности е за власт и сила. По негово мнение това е напълно в регистъра на пропагандата на това "образувание от брадати терористи - психопати". Той смята, че разрушителността е превърната в политически инструмент. Той припомни, че разрушаването на артефакти не е новост като дори в историята на християнството през ранните векове се е отнасяло доста немилостиво към античното наследство. "Интересно, че в исляма не е така", каза Александров. Той обясни, че тази цивилизация е доста безразлична към културното наследство и не си поставя за цел да го разруши.

В разговора по телефона се включи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя обясни, че се разрушават ценности, незаконно се изнасят. "Този незаконен трафик, който върви заедно с продажбата на петрол на наркотици, на оръжия, на хора, върви по същите тези линии, със същите тези групи, които се занимават с този трафик", каза тя. Бокова обясни, че тяхната цел е да направят един по-ясен анализ какво се случва и да пресекат този трафик.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад