История на обувката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Твърди се, че първото, на което се е научил човекът в своята еволюция е именно носенето на обувките. Честата смяна на климата, неудобството при пътуване и други фактори са принудили човека да обърне внимание на краката си и по-точно на начина да ги предпази. Запазени са редица исторически бележки от ранни цивилизации, като Китай, Египет и дори библейската епоха, в които често се споменава използването на обувки. В самото начало, обувките са представлявали нещо като чорап, обгръщащ крака. Най-ранните известни на човечеството обувки са сандали, датирани от около 7000 или 8000 г. пр. н.е., намерени в пещерата Fort Rock в щата Орегон, САЩ през 1938 г.

Най-старата кожена обувка в света, изработена от едно цяло парче телешка кожа, завързана с кожена връв по шевовете в предната и задната си част, е била намерена през 2008 г. в пещерния комплекс Areni-1 в Армения и е датирана към 3500 г. пр.н.е.

Въпреки тези находки, смята се че обувки са били използвани много преди това, но е трудно да се намерят доказателства за първите обувки на човечеството поради бързото разграждане и нетрайността на тези естествени първи обувки.

Изучавайки костите на малките пръсти на краката, учените откриват че размерът им намалява приблизително от преди 40 000 до 26 000 години. Това довежда археолозите до заключението, че носенето на обувки е довело до по-бавен растеж на костите, което от своя страна води до по-къси и тънки пръсти на краката.

Най-ранните обувки били много прости като дизайн, обикновенно били просто „торбички за крака” от кожа, служещи за защита на краката от скали, отломки и студ. Доказателство за това е че тези обувки по-често се откриват на места, които са били с по-студен климат.

Гърците с присъщата си екстравагантност и любов към изкуствата в древния свят, първи създали нов вид изкуство от производството на обувки. Именно на тях съвременната жена трябва да благодари за обувките с висок ток. Средновековието ще се запомни с изработката на заострените обувки, но за съжаление тяхната експанзия продължава твърде кратко. В историята на обувката много често правителства забранявали височина на тока повече от два инча. После идва ред на обувките с квадратни подметки, които представляват много широки обувки, както и още много странни и чудати обувки, появявали се внезапно и също така изчезващи в обществото през дългата история на обувките. Първата фабрика за механично производство на обувки и за двата крака отворила врати през 1800 година в Северна Америка. Дотогава било трудно създаването на две различни обувки.