Историята на сливенския бряст

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е историята и как ще бъде запазен известният сливенски бряст? Преди дни в центъра на града посадиха фиданка, поникнала от семена на емблематичното за Сливен дърво. За нея ще бъдат полагани специални грижи, за да достигне зряла възраст, разказват в "Денят започва" репортерът Веселин Цветанов и операторът Данаил Христов.

Старият бряст на Сливен се намира в центъра на града. Историята разказва, че от него започва всичко. Тук и днес всички си уговарят среща, а първото което туристите забелязват е хилядолетното дърво.

Преди три години сливенският стар бряст спечели наградата Европейско дърво на годината. Днес той вече има и наследник.

"От две-три години се опитваме да създадем поколение на стария бряст, но за първи път поникнаха и за първи път имаме фиданка", казва Стефан Стефанов – Фондация "Стар бряст".

Миналата година в Деня на детето ученици от Сливен посадиха семена от бряста в саксии. Поникнали са няколко от тях. Сега остава предизвикателството младото дръвче да бъде опазено и добре отгледано.

"Първоначално през пролетта ще бъде торено със съответните торове, ще бъде поливано редовно и съответно когато порасне, ще бъде подрязано, за да формира коронка", обясни Елена Кючукова – еколог в община Сливен.

С посяването на младия стар бряст инициаторите се надяват да добавят страница в историята на града. Основната им цел е емблемата на Сливен да продължи съществуването си.

"Във вековните дървета има много история. По тях може да се следи климатът. Това е естественият маркер на климата по степента на растеж. Това е живата история", коментира Стефан Стефанов.

Заради своята хилядолетна възраст старият бряст вече не е в добро здравословно състояние и скоро му бе поставена специална ваксина. Дървото има богата история. То е единственото оцеляло от вида си в района на града.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад