Иван Гешев: Аз не бягам нито от битки, нито от отговорност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Така Гешев е първата и единствена до този момент кандидатура за наследник на Сотир Цацаров. В началото на юни той обяви, че почти сигурно няма да участва в състезанието, което се очертава да бъде изключително "мръсно" и "кално" по неговите думи.

Кой е Иван Гешев?

Защо размисли заместник-главният прокурор? Въпросите към Иван Гешев са много и на живо в ефира на Сутрешния блок на БНТ1 той отговори в интервю на Иво Никодимов.

"Номинацията от 11 членове на ВСС за мен означава огромно доверие - доверие не толкова за мен персонално, колкото за труда на колегите, с които работим през последните години. Аз нямам право да излъжа това доверие и да отиде на вятъра трудът на много хора. Отделно, срещу това доверие стои отговорност. Аз не бягам нито от битки, нито от отговорност", каза заместник-главният прокурор в отговор на въпрос защо е приел номинацията на прокурорска колегия във ВСС.

Според него, състезание за поста на обвинител номер 1 ще има, без значение дали кандидатите ще са един или повече.

"Когато казах, че ще бъде кално, имах предвид калта, която ще се изсипе и вече се изсипва върху всеки, който ще участва в това състезание, и върху хората, от които ще зависи това нещо. А колко кално ще бъде? Ще бъде кално както всеки друг път, а може една идея повече, защото залогът тук е много по-голям - оцеляване на всякакви олигарси, мутри и кой ли още не, срещу които ние водим дела", обясни той.

Гешев предположи, че преди всичко ще бъде атакуван от "политическия кръг и свързаните с него медии и олигарси, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев".

"Това е най-сериозната сила с най-сериозен интерес да няма избор на лице извън предпочитаните от него и извън кръга, който го обслужва", уточни той.

По думите му атаки ще има и от страна на "олигарси и емблематични лица на прехода, които в момента са в ареста или предстои да влязат в ареста". Те могат да не се харесват, но ще ги обедини общия интерес, прогнозира Гешев.

"Общият им интерес е неработеща прокуратура, да няма справедливост, да могат да харчат откраднатото и да не бъдат осъдени", продължи заместник-главният прокурор.

Той беше категоричен, че в прокуратурата няма притеснение да се повдигнат обвинения на всеки, независимо на каква позиция е или към кой олигархичен кръг принадлежи, стига да има необходимите доказателства.

На въпрос за концепцията за развитие на държавното обвинение през следващите 7 години, която ще представи, Гешев отговори с едно изречение:

"Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората."

Той заяви, че не харесва "революциите и революционните подходи", защото те не са ефективни дори в краткосрочен план.

"Факт е, че прокуратурата в момента е в най-добрата си кондиция от който и да е предишен мандат. Има много неща, които трябва да бъдат запазени и трябва да бъдат надградени. Не споделям виждането, че всичко трябва да бъде започнато отначало. Ние, българите, сме специалисти в това и затова не стигаме доникъде. Добрите практики трябва да се запазят, да се надградят и да се промени това, което подлежи на промяна и което има смисъл да бъде променено", каза заместник-главният прокурор в отговор на въпрос каква ще е приемствеността с мандата на Сотир Цацаров.

Какви теми още коментира Иван Гешев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад