Иван Иванов: НЕК ще излезе от състоянието си на дефицит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смяната на името на енергийния регулатор не е гаранция за по-високо качество на работата. Гаранция е начинът, по който беше избран новият регулатор от НС, с което беше изпълнена една важна препоръка на ЕК за политическа независимост на регулатора, това заяви в студиото на "Още от деня" председателят на КЕВР Иван Иванов. Той увери, че до момента никой не се е опитал да упражни политически натиск над регулатора.

Енергийният сектор е разбалансиран повече, отколкото предполагах, призна Иванов и допълни, че провежданите вече пети месец реформи дават своя резултат. Чрез ценовото решение, което КЕВР трябва да оповести в края на месец юни, ще покажем, че вървим към оздравяване на българската енергетика.

Иван Иванов увери, че с мерките, които се предприемат, дългът на НЕК ще бъде изчистен много бързо. "Изчисленията в ценовия модел показват, че ние ще намалим задълженията на НЕК със 700 млн., т.е. НЕК ще излезе от състоянието си на дефицит." Той обясни, че освен с повишаване цената на тока, целите ще бъдат постигнати и чрез изкупуване единствено на високо ефективната електрическа енергия от ТЕЦ-овете, която е произведена по комбиниран начин. Само от това се спестяват 130 млн. лева на НЕК. Освен това регулаторът предлага добавката „цена задължения към обществото” за фирмите да се изравни с тази, която плаща битът и тя да бъде 40 лв. за всички.