Иваново детство

Невинността е в плен на войната. Няма милост, само смърт и гняв...

Държава: СССР
Година: 1962
Времетраене: 96 минути
Иваново детство
За продукцията

Военна драма

По мотиви от разказа "Иван" на Владимир Богомолов

Режисьор: Андрей Тарковски

В ролите: Николай Бурляев, Валентин Зубков, Евгений Жариков, Николай Гринко, Андрей Кончаловски, Валентина Малявина, Степан Крилов, Ирина Тарковская и др.

"Иваново детство"е признат за един от "шедьоврите за войната" в световното кино, адмириран от Жан Пол Сартр, Ингмар Бергман, Кшищов Кешловски и... началото на славата за Андрей Тарковски. Международната критика обявява, че "такъв филм досега не е имало". Метафоричният новаторски език е обект на дискусии. Киноразказът е изграден в контраст между естествената хармония на детството и уродливата стихия на войната. Историческата конкретика прераства във вечен конфликт извън времето - между живота и смъртта, между светлината и мрака.

Войната е последната точка в Историята, знак за Апокалипсис. "Иваново детство" е оценен като "естетически и нравствен феномен с велика тема - за отговорността на човека пред всички в хода на историята". Британският оператор Роджър Дикинс издига майсторството от камерата на Владимир Юсов във върховно постижение за киното.

Написан от Владимир Осипович Богомолов през 1957г., разказът "Иван" се води от името на млад лейтенант и описва няколко случайни срещи с 12-годишния разузнавач Иван Бондарьов. Преведен е на повече от 20 езика. През 1960г. с екранизацията му се заема Едуард Абалов, но заснетият материал не е одобрен, проектът е прекратен и възобновен през юни 1961г. с режисьор Андрей Тарковски, оператор - Владимир Юсов и художник - Евгений Черняев. За 29-годишния Тарковски това е първият му пълнометражен игрален филм.

Четиринайсетгодишният Николай Бурляев е избран за героя "Иван" сред още трима кандидати. Дори Висоцки е поканен за снимки, но Художественият съвет не одобрява пробите му и ролята е изиграна от Валентин Зубков.

Тарковси обръща гледната точка във филма - войната е разказана през очите на детето-войник.

"В "Иваново детство" се опитвах да анализирам състоянието на човек под въздействие на войната. Ако човек се руши, настъпва увреждане и на логическото поведение особено когато се отнася за писхиката на дете. Веднага усетих героя като разрушен характер, отклонен от нормалната ос заради войната. Безкрайно много и най-вече всичко, присъщо за възрастта на Иван, безвъзвратно е напуснало живота му. И за сметка на загубеното, придобива друго наследство - като зъл дар от войната, концентрира се в него и напира." Андрей Тарковски

Великата отечествена война. Детството на 12-годишния Иван свършва в деня, когато фашистите избиват всичките му близки. Останал сам, с ненавист към врага и желание за мъст, Иван постъпва във войската и става неуловимия разузнавач Иван Бондарьов. Само сънищата го връщат към ограбеното детство. С риск за живота, малкият герой доставя на руското командване важни сведения за противника до деня, в който не се връща...

Златна Романова

*Филмът в Архива на МОСФИЛМ

Награда "Златен лъв" за филма на Андрей Тарковски от Филмовия фестивал във Венеция /1962/;

Наградата "Златни врати" за най-добър режисьор на Андрей Тарковски от Международния филмов фестивал в Монреал /1962/;

Награда за най-добър филм на Андрей Тарковски от Международния филмов фестивал в Сан Франциско /1962/;

Специалната награда за най-добър антифашистки филм от Международния филмов фестивал в Карлови вари /1970/;

Диплом от Американската академия за киноизкуство /1973/.

Акценти