Изборът на Каталуния

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трите сепаратистки партии са на път да си възвърнат абсолютното мнозинство в регионалния парламент на Каталуния. Първа политическа сила в него обаче ще бъде партия "Граждани", която се бори за запазвване на целостта на Испания. товва показват частичните резултати от вчерашните регионални предсрочни избори, които преминнаха при много висока избирателна активност., въпреки че ден мпреди избборите 20% от избирателите не бяха решили за кого да гласуват.

Повече за обстановката в Барселона днес на пряката ни линия разказва специалният пратеник на БНТ Тоня Димитрова. Все още не е ясно кой е действителният победител на изборите. Снощи и двете страни са обявили победа. Трите сепаратистки формации печелят достатъчно гласове, за да сформират мнозинство в бъдещия каталунски парламент. Общо те са спечелили 70 от места, а 68 са нужни за мнозинство в 135-местния парламент. Те обаче губят гласове в сравнение с вота от 2015 година. Важен е фактът, че за първи път най-голямата политическа сила ще бъде партия, която се обявява за единството на Испания - партията "Граждани" начело с Инес Аримадас. Големият удар от изборите е срещу управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой. Каталунското крило на тази партия получи едва 4 гласа в новия парламент. Интересно е също, че партиите, коиот са против отцепването събират 52% от гласовете срещу 48% на просепаратистите. И интересен факт е, че каталунският избирателен закон е по подобие на този в САЩ и дава по-голяма тежест на по-малките населени места.


Какво следва след изборите?

Според Владислав Пунчев едната възможност е нови избори, ако не може да бъде съставено правителство. Да се състави правителство е по-трудния вариант. Преди всичко трябва да стане ясно как ще бъде сформиран парламентът, което трябва да стане до 23 януари. Процедурата предвижда новоизбраният председател на парламента да предложи кандидат за премиер. Не е ясно до какво ще доведе гласуването на тази кандидатура. Пунчев напомни, че 14 души от сепаратистките лидери са в затвора, а бившият премиер е в "изгнание". Освено това не е ясно как от съдебна гледна точка ще бъде дефинирано бъдещето на каталунския парламент.