Изискана кухня

Храната е власт, която води до удоволствие или до...гладПреломна кулинарна история

Държава: Франция
Година: 2012
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Режисьор: Кристиан Венсан

В ролите: Катрин Фро, Жан д'Ормесон, Иполит Жирардо, Артюр Дюпон, Жан-Марк Руло, Арли Жове, Брис Фурние, Джо Шеридън и др.

История за нещо женско, вкусно и революционно в Елисейския дворец

Президентът държи на качеството, кухнята - на традицията, но новият дворцов шеф на менюто за първи път е жена - със собствен избор и темперамент, което може да означава и война сред персонала, ако не спечели по-добрият вкус!

Двроцови аромати

Ортанс Лабори е авторитетен кулинар в Перигор. За голяма нейна изненада, Президентът на Републиката я избира за отговорник на неговото лично меню в Елисейския дворец. Въпреки интригите и недоверието Ортанс опитва да се наложи. Президентът харесва автентичния аромат на приготвената по нейна рецепта храна, но препятствията са много из коридорите - тя е жена, не е от Париж, има друг вкус и не й липсва увереност...

Освен да убеди всички в своите умения, Ортанс трябва да докаже и своята кулоарна независимост въпреки дворцовите хроники, че жените не могат да се издигнат без сексуални услуги, както се шегува персонала с прозвището й "Дю Бари", като любовницата на Луи ХV...

Историята е действителна, но не е биоепос.

Филмът разказва за Даниел Делпьош - първата жена, избрана от Франсоа Митеран за шеф на Президентската кухня в Елисейския дворец.

Сценарият не е първи за Етиен Комар /след наградата "Сезар" и милионите зрители за "Богове и Хора" (реж.Ксавие Бовоа). Сюжетът не е точно биографичен, но следва два основни момента в живота на Делпьош.

Първият е дворцовият вкус, вторият е полярен, откъдето се връщат спомените й. Снимките са на различни места, изненадата е позволението от тогавашния президент Никола Саркози за достъп до реален декор, докато той отсъства от Париж /заради срещата на Г-20 в Кан/. Така че "встъпването на героинята в длъжност" е в истинския Елисейски дворец. Трудна е ситуацията с действието в Антарктика, за която екипът избира снежния декор на Исландия - там условията са трудни, с лошо време, без връзки и ток, с бури и рядка възможност за работа, но все пак успяват.

Сценарият не е точно по автобиографичната книга на Даниел Делпьош, а по-скоро следва идеите на Едуар Ниньон от алманаха му "Произлязло от Френската кухня", непопулярен сред любителите, но ценен от експертите-кулинари с рецепти, книги и стихове, посветени на гастрономията. Консултанти в сервирането са трима водещи специалисти.

Актрисата Катрин Фро взима уроци по готварство при самата Даниел Делпьош, за да се научи, "ако не да готви добре, поне да изглежда така, че добре го прави".

Необичайна е първата комедийна роля на академичния актьор Жан Д'Ормесон , който за първи път не се колебае с отговора на предложението от режисьора Кристиян Венсан да влезе в роля на Президента на Републиката.

Даниел Делпьош: "Храната е власт"

"Когато готвите, притежавате властта да направите хората щастливи или нещастни. Голямо удоволствие е да намериш точните продукти, да ги приготвиш лесно, но да запазиш оригиналния им аромат е истинското удоволствие".

За Даниел Делпьош "храненето не е само "продукти и техника", а и средство за влияние в обществото - от широките маси до Президента." Нейният талант придава особена идентичност на френското кулинарно изкуство. Майстор и феминист, тя влиза в историята като първата жена - Главен личен готвач на френския президент и Главен готвач на Френската научна база в Антарктика, като междувременно:

- отваря ресторант в дома си

- основава Седмица на гъшия дроб

- отваря Училище по кулинарно изкуство и традиции в Перигор


Ценна география за старите коренни европейци:

Перигор е коренополагаща земя за Европа, разделена в цветове - Зелен, Бял, Черен и Пурпурен, взависимост от поминъка. Известна е с кроманьонеца и 100- годишната война, между които минават келти, гали, франки, римляни, англичани, за да остане само френска земя едва с началото на династията на Бурбоните и Анри ІV. Селскостопанският район Перигор, днес - департамент Дордон, е ценен с вино, трюфели, гъши пастет и единственият в света Музей на трюфелите. За местните е гордост да се наричат перигорци.

*Златна Романова