Изкуство и технологии: ще отнемат ли мечтите ни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Радослав Механджийски смята, че технологията има две лица. Едното е силно позитивно и отразява нашата способност и потенциална възможност да се освободим от всички наши проблеми.

"От друга страна всички знаем за деликатната страна на технологията - как тя едновременно ни свързва, но и по някакъв начин ни отдалечава. Вчера бях на много любопитна лекция на Явор Гърдев, който говореше за обезчовечаването чрез технологията."

Механджийски е привърженик на технологията и неговите мечти, по думите му, са свързани с умното ѝ внедряване в нашия живот: на технологични решения, които да направят живота ни по-добър. Човечеството продължава да еволюира по-бързо от всякога преди и "технологията е участник в нашата еволюция и е въпрос на спекулации как тя ще се развие във времето".

Теодора Константинова ни запозна със съдържанието на лекция за съвременното изкуство и технологиите.

"За тази индустриална революция, в която все по-често човешкият фактор се замества от роботи, във фабриките все по-често работят роботи вместо човек и заемат човешката функция. човекът се е превърнал в болтче в целия механизъм на системата и метафорично, и буквално."

Константинова говори за един артистичен проект на китайска художничка, която проследява дали все още можем да имаме мечти, когато сме част от една огромна система и дали можем да имаме една утопия, в която да вярваме, че можем да постигнем артистичните си мечти. Интересът към тази тема е бил изключителен. Хората се страхуват да не им технологиите да им отнемат мечтите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад