Изложба „45 години Албена”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди 45 години курортът Албена е най-новото завоевание на социализма. Днес там припомнят на новодошлите какво са харесвали тогавашните туристи. Изложба разказва със снимки историята на хотелите от първата копка през 1969-та, а в прочутата панорамна сладкарница предлагат гурме-пътешествие във времето.

Ако изпитате носталгия по онези времена, може да пробвате няколко сладкиша по рецепти и цени от 70-те години. Техен автор е главният сладкар Тодор Тодоров.

Тодор Тодоров, главен сладкар в комплекса: "Конкретно за тортата гараш аз съм черпил информация от човека, който е мой гуру - казва се Асен Семерджиев, това е човекът, който над 20 години е бил сладкар в хотел Балкан, нали сега Шератон, той е бил личен приятел с Ищван Гаруш, който е измислил тортата гараш и затова носи неговата фамилия."

Когато Асен Семерджиев печели първа награда в състезание по сладкарство на Варшавския договор, Ищван Гаруш го кани на почивка на вилата си в Балатон и му дава възможно най-точната рецепта на тортата гараш.

При целувката майсторът е импровизирал с крем от тахан халва. Гостите харесват още по-модерния швейцарски шоколадов мус и традиционния баварски крем. Паста плезир пък навремето се е предлагала само в най-елитните сладкарници в София и страната. Пътешествието назад в историята се постига с още нещо:

Тодор Тодоров, главен сладкар в комплекса: "Всичките десерти, които презентираме, са 100 процента натурални, избягваме всичката химия, която навлезе в живота ни и се опитваме да правим нещата, както са ги правили старите майстори."

Тодор е взел дипломата си за главен сладкар в гимназията по туризъм във Варна, работил е на презокеански лайнери и се е учил от софийските майстори-сладкари. Вярва, че човек трябва да е луд по професията си, за да има резултат.

Тодор Тодоров, главен сладкар в комплекса: "Най-добрият сладкар ще е сладкарят, който е овладял добре основните техники на сладкарството, толкова добре, че да може да изпълни качествено всяка своя фантазия."

Освен на натуралните продукти, Тодор залага и на разнообразието. Всеки ден от този цех излизат по 3 вида сладкиши за закуска, 5 за обяд и 6 за вечеря, по няколко торти за рожден ден и десетки други пасти, поръчани от гостите на курорта.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад