Изненади, изводи и равносметки след резултатите от евровота

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Тези дни има и доста парадокси. Британците, които все пак май искат да напуснат Европейския съюз, гласуваха с по-голяма активност от нас, българите.

В Австрия обществото даде най-силна подкрепа на Себастиан Курц, но пък часове по-късно политиците го свалиха от власт. Депутат обаче най-вероятно ще стане Хайнц-Кристиан Щрахе, който предизвика скандала, разтърсил правителството им.

В месеците преди евроизборите в нашето студио анализаторите обещаваха интересни промени в Европа и май ще се окажат напълно прави. За това беше разговорът ни в студиото тази вечер.

Как отговарят хората на въпроса, който задаваме с "Алфа Рисърч": Смятате ли, че след проведените евроизбори България ще има по-голямо влияние в Европарламента?

Коментарите в студиото бяха на: Мартин Табаков, доктор по политически науки от Нов български университет, председател на Института за дясна политика, Александър Димитров, доктор по политология в УНСС, главен експерт в Центъра за исторически и политологични изследвания, Даниел Стефанов, политолог от Европейския съвет за външна политика, Страхил Делийски, политолог, преподавател в Софийския университет, и Любомир Стефанов, политолог, който преподава в Нов български университет.

Според Александър Димитров още е рано да се каже какви размествания ще има след изборите. Пленумът на БСП все още продължава. Ще има конгрес на 15 юни и там ще се реши окончателно в каква посока тръгва левицата.

По думите на Мартин Табаков "не може да се говори за реакция в пълния смисъл на думата, тъй като този акт на г-жа Нинова със симулацията на хвърлянето на оставка всъщност не е това, което претендира, че е. По-скоро си мисля, че хвърля прах в очите на хората, тъй като, когато един лидер или човек, който има претенцията да се изявява като такъв, каже, че си хвърля оставката, той го прави без да се кандидатира след това. Затова си мисля, че днешното решение на г-жа Нинова по-скоро ще задълбочи явните вътрешни колизии в рамките на БСП, отколкото да спомогне за тяхното преодоляване."

Страхил Делийски: Общата картина поне на мен не ми изглежда добре. Надявам се да съм единственият тук, който да е в тази хипотеза, защото по начина, по който се случиха тези избори, по начина, по който големите партии реализираха своите кампании, задълбочиха дистанцията между политическия елит, политическите представители и мнозинството граждани. Тези избори, вместо да бъдат използвани за влизане в режим на разговор с избирателите, с гражданите в търсене на доверие, изграждане на мостове между избиратели и политици, те бяха използвани дори не за вътрешнополитическа употреба, а за вътрешнопартийна употреба. Това форматира разговора, превърна го в надвикване на партийните агитки и голяма част от българското общество просто отказа да го слуша.

Даниел Стефанов: Има срок, в който Централната избирателна комисия ткрябва да излезе с финалните резултати и той е три дни, така че все още има известно време. Ако трябва да коментираме резултатите или самия изборен процес, трябва да отбележим, че има още доста проблеми. Дори при тази ниска активност се оказва, че има доста сгрешени протоколи. Нивото на сложност на тези протоколи очевидно затруднява по-голямата част от комисиите и, според мен, това е една от причините все още да нямаме окончателните резултати. Трябва да се види преференцията кого изпраща в този ЕП, тъй като все още не знаем дали е проработила или не и трябва да видим как тези хора ще се подредят в този нов Европейски парламент, който несъмнено ще бъде доста по-сложен от предишния. Това е основната задача.

Любомир Стефанов: Г-жа Нинова заяви много неща, докато нейните съпартийци редяха листата за изборите, защото тя се опита да овладее листата и да я направи така, както на нея й е угодно. Оказа се обаче, че наследникът на комунистическата партия има доста добро ниво на вътрешна демокрация. С преференциите г-н Станишев от пети стана втори. Същото нещо виждаме и във ВМРО. Гражданите, според мен, не бламират политиците, които им предлагат листа, а се възползват от най-нормалното право, което им е гарантирано от законодателя, да имат свобода на избор. Оказа се за пореден път, че българският гражданин гласува доста ориентирано, осъзнато и с ясната идея какво иска от политическите си представители.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад