Изводите след евровота - говорят победителите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не сме спирали да искаме предсрочни парламентарни избори, но вече имаме най-солидния възможен повод. Това заяви в студиото на "Още от деня" лидерът на кандидатдепутатската листа ГЕРБ за Европейския парламент Томислав Дончев. Той бе увери, че тази победа, по този категоричен начин не е изненада за тях. Към момента при 100% обработени протоколи след евровота разликата между ГЕРБ и Коалиция за България е 11%.

"Очаквахме още от самото начало не победа от фотофиниша, а категорична победа. Анализите ни vlcsnap-2014-05-26-18h38m11s46показваха възможна преднина с 10%, но резултатът с малко успя дори и нас да изненада", коментира резултатите Дончев.

Въпреки това, той отрече ГЕРБ да е постигнал максимумът на изборите.

"Този резултат е добър резултат въпреки всичко - въпреки контролираната медийна среда, въпреки черният PR, на който станаха жертва мнозина колеги, в това число и персонално аз", добави той.

Под контролирана медийна среда той обясни, че има предвид консолидация на собственост, абсолютен синхрон в антиопозиционното говорене на голяма част от медиите, купените гласове и страхът.

"Не ти се изкупува млякото, не ти се изкупува тютюна и няма как да си пасеш животните, ако мислиш по различен начин от примерно областния управител или кмета. Тези неща съм ги виждал с очите си и хора, потърпевши от подобно отношение, са ми се оплаквали. Случвало се е да си говоря с някой зад ъгъла, да ме дръпне, за да не го види някой друг, че си говори с мен. Та този резултат е въпреки всичко това", заяви Дончев.

Той добави още, че в протестния вот няма нищо лошо, до колкото той, макар и протестен по характер, категорично посочва коя е алтернативата.

Дончев коментира още и социологическите проучвания преди вота, които даваха различни от тези в деня на вота резултати. Той заяви категорично, че грешките от порядъка на 2-3% са в рамките на една статистическа грешка, а грешките от порядъка на 10% са неприемливи. Според него подобни грешки и разлики между предварителните и действителните резултати са или форма на непрофесионализъм, или проява на партийна симпатия.

Дончев прегледа в студиото на "Още от деня" и възможните сценарии след резултатите от евровота.

"Има два сценария - това, което към момента отразява автентичната ситуация в България, включително и тази през последните парламентарни избори. Кой знае каква промяна няма. Тоя сценарий поне по отношение на нас е валиден, но няма как да не отчетем бидейки до край честни, че има нови политически играчи, като тук в стремежа си наистина да бъда обективен, трябва да отчетем добрия резултат на "България без цензура" и трябва да отчетем резултата на "Реформаторския блок". Т.е. политическата  инфраструктура е променена и то категорично променена по отношение на другите партии", отбеляза лидерът на кандидатдепутатската листа за ЕП на ГЕРБ.

"Още един силен аргумент, че този Парламент, в този му вид е абсолютно нелегитимен политически, до колкото той не представлява българските граждани при тази конфигурация на политическите сили в него", добави още Дончев.

"Ние не сме спрели да искаме предсрочни парламентарни избори, но в момента имаме най-солидния възможен повод това да се повтори отново", заяви още той. Дончев призна, че макар и като най-голямата партия в Народното събрание нямат влияние над политическите способи да поискат предсрочни избори. Той посочи, че в такъв момент би следвало да се задействат чисто ценностни категории, като морал и срам. "За съжаление не бих надценявал сенситивността на управляващата коалиция по отношение на подобни категории", добави Томислав Дончев.