Къде е мястото на културата в предизборните платформи?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо културата липсва като тема в разгорещената предизборна битка? В "Денят започва с култура" на този въпрос се опитаха да отговорят Диана Андреева - директор на Обсерватория по икономика на културата, журналистът и философ Тони Николов и политологът  проф. Антоний Тодоров.

За девети пореден път нашата организация инициира предизборен дебат в сферата на културата, като целта беше да подемем инициатива, в която да се включат много граждански и творчески организации в подкрепа на Пакта за култура или 1% от БВП да отива за култура, при наличието на половин процент сега, каза Диана Андреева. Опитваме се да убедим политическите сили, че културата е много важна за техните програми и че голямото предизвикателство след 5 октомври ще е дебатът за култура в контекста на нова икономическа стратегия на страната и извеждането й като приоритет, добави тя.

Прави впечатление, че предизборните програми са написани по един неглежиран начин - да ги има, защото така е прието, и в малко от тях има някакъв конкретен ангажимент, коментира проф. Антоний Тодоров и подчерта, че в програмите на водещите партии културата присъства като буфер - трябва да го има, защото така е прилично. Според него това се дължи на неправилното схващане за тази сфера от нашия живот като за развлечение.

Културата е лакмус, защото през отношението към нея в сегашния политически дебат личи какви словесни еквилибристики или какви стратегии ще се случат, съгласи се с политолога Тони Николов.

В анкета репортерът Весела Петрова събра гледните точки по темата на писателя Георги Господинов, председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов, председател на САБ Христо Мутафчиев, актьора Владимир Пенев, музиканта Васко Кръпката, писателя Теодора Димова.