Кървавата драма в Лясковец – коментар на Даниела Николова от Института по психология на МВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Психопрофилът на Петко Савов от Лясковец е на човек, който е социално изолиран, с нарушено социално функциониране, с изкривени представи за адекватност в междуличностните отношения, враждебен към околните и към институциите. Така Даниела Николова, началник-сектор в Института по психология към МВР, описа убиеца от Лясковец.

Той живее с майка си, не е семеен, няма приятели. Има средно образование и трудова биография до 2009-та година, ловец е. През 2012 година с решение на Районния съд в Горна Оряховица той е трябвало да бъде въдворен за принудително психиатрично лечение. Тогава са предприети действия от служители на МВР, но поради преценка на ситуацията на място и рискът от подобна ситуация като днешната операцията тогава е прекратена, разказа Николова.

Преценено е, че е непредсказуем, агресивен, има законни четири дългоцевни оръжия. Контактувал е с адвокат. „Най-вероятно това тотално барикадиране в последните 2 години и това, което днес са заварили колегите там, е в резултат на това да се предпази от въдворяване за лечение”, каза тя. С психично болен човек преговори не се водят, обясни още тя. Ако оцелее, би следвало да бъде въдворен за лечение. А ако бъде освидетелстван, законодателството е такова, че той не подлежи на наказателна отговорност.