Кафето е най-сладко в синя чаша

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки ден по света се пият по повече от 2,25 милиарда чаши кафе. Това провокира учените от различни страни често да изследват кафето и неговото потребление. Именно такова ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата, от която се пие. Защо, разкрива репортажът на Ива Милорадова в "Денят започва".

Австралийски учени от град Баларт и техни колеги от университета Оксфорд провели експеримент с 36 доброволци, в опит да установят как цветът на чашата, в която е кафето, влияе на усещането им за сладост и горчивина.

Участниците в експеримента пили кафе от 3 различни на цвят чаши – прозрачни, бели и сини. Резултатите - сините и прозрачните чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя захар. Напитката в белите чаши категорично пък е определена като по-горчива.

Според учените хората свързват кафявия цвят с горчивия вкус и така кафето в бяла чаша, което им изглежда по-кафяво, съответно им се струва и по-горчиво. А най-сладка топлата напитка се усеща в синя чаша.

Иначе - теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките, не е нова. Миналата година друго изследване показа, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад