Как да разпознаем качественото агнешко?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки кризата и убийствената конкуренция на вносните храни, все още десетки животновъди–ентусиасти у нас предлагат легендарните гергьовски агнета за празничната трапеза. Колко усилия и средства обаче са нужни, за да има още такива вакли стада по родните села, вижте в репортажа на Зорница Илиева от великотърновското село Капиново за "Денят започва".

Семейството на Мирослав Нешков от години живее в село Капиново. Оставили удобствата на градската къща и захванали бизнес с животновъдство. Започнали преди седем години с кредити, но тъй като са много упорити, задружни и неуморни постигнали добри резултати.

Мирослав Нешков – овцевъд: "Кат ма съкратиха от работа само овце отглеждам, отглеждам и кози! Семеен бизнес е – майка ми, баща ми помагат, мойте дядовци са работили същото.”

Мирослав не се оплаква, но всъщност денят му започва в пет часа сутринта, дори в събота и неделя.

Мирослав Нешков – овцевъд: "Сутрин се става много рано, в пет и половина, и са почва да са доят овцете, издояват се до към осем часа, изкарват се на паша, прибират се в пет часа, хранят се, почиват си. И

тъй до десет часа вечерта.”

Тази година Мирослав успял да спазари около четиридесет агнета. Доволен е, въпреки че, по думите му, други животновъди от региона продали до сто и петдесет.

Мирослав Нешков – овцевъд: "Сезонна е работата, само за Великден и Гергьовден са продават агнета, целогодишен пазар няма в България. Сега в момента се правят опити за износ за Катар, но тепърва започва да се работи в тази посока. През другото време от млякото се издържаме и от субсидии, продажба на животни, които са за брак.”

И тази година родният пазар е залят със старо, вносно и според някои дори опасно агнешко месо. Според Мирослав много трудно клиентите могат да разпознаят свежото агнешко.

Мирослав Нешков – овцевъд: "Не може да се познай по принцип! Кара се всякакво месо, те го освежават месопреработвателите - имат си технологии. Много трудно може да се разпознае освен по маркерите, които са на кланиците, българското месо е с отделни маркери, за Търново е 004 маркерът. Най-добре е от фермата, директно живи агнета от фермата, гарантираме за месото. Имаме качествено, екологично чисто месо!"

Живото доказателство на младия фермер е неговото стадо от 75 овце, които кротко пасат из зелените поляни на село Капиново. И за да не си разваляте вкуса по празниците, вървете за агне не в магазина, а на село, казва Мирослав и допълва, че така ще добавите и една семейна разходка из красивите кътчета на страната.

Във видеото ще видите и разговор с инж. Бисер Чилингиров, предс. на Националната овцевъдна асоциация;

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад