Как да спре корупцията с издаването на свидетелства от ТЕЛК?

Как да спре корупцията с издаването на свидетелства от ТЕЛК?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Аз съм в битката от 2006 година. Още от тогава ние сигнализираме, че има такива фалшиви ТЕЛК-ове. Ясно, че не е проблем на новата медицинска експертиза фалшивите ТЕЛК-ове, които нашумяха последните дни. Те са индикация, че има проблем в медицинската експертиза, но е явно, че трябва да се търси друг начин на контрол и решение", каза Мая Стоицева.
"Проблемът е, че няма воля да се направи електронно здравно досие, тоест всеки да има история на заболяването, когато отиде в ТЕЛК... Ако имаме здравно досие, до голяма степен ще отпаднат съмненията за злоупотреби с ТЕЛК-овете", категоричен беше Николай Николов.
"Ако има система за контрол, действаща било чрез пълна картина на заболяването, било с контрол над всяка фаза от издаването на съответния документ, било с последващ периодичен контрол върху състоянието на човека, било с контрол върху поведението на самия човек, който трябва да бъде освидетелстван, нещата ще изглеждат по друг начин. Няма ли контрол или ако той е формален, стигаме до това положение", заяви Иван Нейков.
"Част от решението е електронизацията на цялата здравна система, а не само на НОИ и ТЕЛК, за да достига по-бързо информацията до всички ведомства, тя да се обработва бързо и да има реален контрол... Обществена тайна е, че се злоупотребява с тези решения, но проблемът е, че скандалното избива на повърхността, а реалните проблеми на хората с ТЕЛК не биват решени", отбеляза Аркади Шарков.
"В момента в страната няма стандарти, по които се води медицинската документация. Липсата на електронна система е предпоставка всеки да може да се сдобие срещу невисоки суми със съответните диагнози. В това нещо участва две страни - пациентът, който иска да се сдобие със съответния документ, и лекарят, който се чувства безнаказан, неконтролиран и без да си дава сметка, че това е престъпление", обясни д-р Мария Петрова.

Основният въпрос, на който тази вечер "Алфа Рисърч" потърси отговор чрез допитване на живо, бе: "До какво ще доведе създаването на нови правила и затягането на контрола над работата на ТЕЛК - до намаляване на злоупотребите или до по-тежка бюрокрация за нуждаещите се?"


Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад