Как миенето на чинии намалява с 40% риска от алергии при децата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Едно от ежедневните домакински задължения е миенето на чинии. В много семейства проблемът се решава със съдомиялната машина, която освен удобна е и много по-икономична. Но не толкова здравословна. Шведски учени установиха, че когато семейството мие съдовете на ръка, рискът децата да развият алергия е с 40% по-малък в сравнение с домовете с миялни машини. Според тях при традиционния начин на почистване по чиниите остават бактерии. Това от своя страна е полезно за детската имунна система, тъй като децата се каляват. Резултатите от изследването подкрепят т.нар. хипотеза за прекалената хигиена, според която прекалената чистота може по- скоро да навреди на здравето на детето, отколкото да го опази. Английски микробиолози пък доказаха правилото за изпуснатата на земята храна и петте секунди. Учени от университета Астън изследвали една от най-често срещаните бактерии – ешерихия коли и разпространението й по подовите настилки. Препечени филийки, паста, бисквити и лепкави сладкиши престоявали на пода между 3 и 30 секунди. Според резултатите видът на настилката е решаващ фактор при пренасяне на бактерията върху храната. Върху килим изпуснатото парче може да престои най-дълго, без да стане преносител на бактерии. Влажните и мокри храни като паста и сладкиши също могат да бъдат вдигнати от земята, но само в рамките на петте секунди. Ламинатните настилки пък се оказват най-лошия вариант за падналата храна, тъй като бактериите бързо достигат изпуснатото лакомство.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад