Как се пазят традициите в Смилян
Как се пазят традициите в китното село Смилян, намиращо се в сърцето на Родопите, ще разберем от преките включване за "Денят започва" на Ася Методиева.
Какво се слага в обредния хляб, колко трябва да са ястията на празничната трапеза на Бъдни вечер и как се приготвят- в сутрешния блок на БНТ показват две родопчанки.
Кметицата на най-голямото село в община Смолян Събка Миткова е и най-големият пазител на традициите в с. Смилян. Тя разказа как 10 казана фасул чорба са приготвени за над 2000 гости на празника на смилянския фасул тази година.
Фолклорната група към читалището в с. Смилян също е един от стожерите на българските традиции. Можете да чуете част от автентичното им изпълнението в "Денят започва".
Цялото предаване можете да видите ТУК.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News