Как се приготвя най-вкусното агнешко?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В дома на семейство Трухчеви от еленското село Вълчовци печеното агнешко е задължително за гергьовската трапеза. Рецептата на приготвяне се предава от поколение на поколение и се пази строго от домакините. Издават ни, обаче, една от тайните за неповторимия вкус на месото. А тя е предварително запалената пещ.

За да стане крехко и сочно месото на пещ, агнето трябва да е с тегло между 22 и 25 кг. Сутрин на Гергьовден се изчиства и добре осолява, след което започва приготвянето на плънката.

Дробсърмата не трябва да се сварява напълно, подчертава домакинята, тъй като при печенето на агнето може да стане на каша и да изгуби вкуса си. Най-голямата тайна за аромата и вкуса на гергьовското агне в Еленския балкан е сместа, с която се полива месото преди да бъде поставено в пещта.

Домакините са категорични, че агнето трябва да бъде оставено на жарта не по-малко от четири часа, след което пещта се измазва със специална смес от бяла пръст. А за консумирането на печеното гергьовско агне чорбаджиите препоръчват богата трапеза, весела компания и добро настроение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад