Как се приготвят френските макарони?

Предаване: 100% будни, 26.12.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Елегантни малки сладки целуфчени сандвичета, направени от бадемов прах - така съвсем простичко можем да опишем какво точно представляват макароните.

Въпреки че станаха популярни в последните години, историята им започва още през 827-ма година, когато арабските завоеватели пристигат от Тунис в Сицилия. Наред с другите иновации, които пристигат заедно с тях като хартията например, те носят на Европа и лимоните, ориза и шамфъстъка, както и множество нови десерти, които се приготвят от арабските ядки. Макароните, които се състоят от бадеми, белтък и захар, първо започват да се произвеждат във венецианските манастири, като тогава са били наричани "пъпчето на свещеника".

Много години по-късно - през 16 век, Катерина Ди Медичи за първи път представя макароните във Франция, от където реално тръгва съвременната слава на този десерт. Оттогава вариациите на приготвянето на макароните са наистина многобройни и започва масовото им разпространение.

По време на Френската революция стават популярни като основно средство за оцеляване, тъй като дори само една бисквитка може да засити човек за няколко часа. През 30-те години на 19 век идва и съвременният вид на макароните – като две бисквити, слепени от специално сладко.

Световната им слава пък идва от филма на София Копола "Мария Антоанета", която в годините на най-голяма криза е заобиколена от купища сладки макарони във всякакви вкусове и цветове.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад