Как ще бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено", каза в студиото на "Денят започва" Мая Манолова, омбусман на Република България.

Тя подчерта, че в "политиките уж за защита на хората с увреждания" се наливат 169 млн. за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.

"Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с Финансовото министерство, но което е по сметки на Социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лв. асистентски услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите", каза Манолова.

Омбудсманът е на мнение, че "ситуацията, която се подкрепя от националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно".

Вижте целия разговор във видеото.