Как шоколадът може да бъде полезен?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сладкото може да бъде и здравословно, особено ако е приготвено с много любов. Екипът ни гостува във Ванилената кухня на сладкаря Ваня Иванова за здравословни съвети как да си приготвите сами суров шоколад или домашен марципан без да се страхуваме за килограмите си по празниците.

За Ваня Иванова всичко започва с една голяма любов към сладкото във всичките му форми. От 5 години насам сбъдва детската си мечта всеки ден и прави чудеса не само по празниците. Всичко се случва с желание, воля и много ентусиазъм, без тези три компонента даже елементарни неща могат да се случат.

Сладкиши от естествени суровини, без консерванти и подобрители - оказва се, че мисията е възможна.

"Не вярвам, че има лоша или вредна храна, но храна наричаме всичко, което идва от природата, а не от фабрики, коиото произвеждат добавки, които рафинират храната, която ни дава природата и май това е тайната според мен.Всичко да е съвсем натурално. Калориите не са опасни, ако някой си мисли, опасен е маргаринът, хидрогенираните мазнини. Виждаме как се приготвят коледни сладки, разкажи ни защо са здравословни, какво има в тях, за да бъдат здравословни? Изхождам от предното, какво няма, ами няма нищо вредно и нищо изкуствено, т.е. всичките съставки в бисквитките във щолените, които правим са натурални. Човек ги има в кухнята си, баба ми като ги види ще ги разпознае, не са бели прахчета или шишета с аромат или някакви вредни оцветители, всичко е съвсем натурално", каза Ваня.

За нея измислянето на рецепти все още е голямата и страст. От нестадартните съчетания на бисквитени форми, до изтънчения вкус на марципана.

"Как се прави домашен марципан? Домашен марципан се прави с.. това е нашата рецепта със смлени бадеми, най-добре е бадемите да се накиснат да се обелят, да им се обелят люспичките, след това се смилат на ситен прах и ние ги смесваме с розова вода, мед и пудра захар, за да може да слепне, тази цялата смес се обработва и става като лепкаво тесто. Това лепкаво тесто е страшно вкусно особено за пълнеж на някакви сладкиши", каза Ваня.

Оказва се, че за хората, за които захарта е тема табу за менюто, могат също да хапват шоколад.

"Суров шоколад си правим с пълномаслено какао, кокосово масло различни тахани, мед вместо захар и слагаме различни добавки, ядки, кокосови стърготини, етерични масла, сусам, за да получим различните вкусове.какво прави този шоколад суров, той не преминава термична обработка всичките негови суровини са сурови", обясни Ваня.

Тя е и орисница на всички нейни вкусотии, на които дава запомнящи се имена.

"Мога да кажа кокона бери, кокона защото е много грациозна, но защото има кокос и годжи бери и от там кокона - бери. Мис халва е бисквитена вафла, която правим със слънчогледов тахан и има страхотен вкус на халва и така", каза Ваня.

Тя е категорична, че за празниците е особено важно да се насладите на приготвянето на нещо вскусно за любим човек. Доставя много по-голямо удоволствие, отколкото преяждането, дори със здравословна храна.

Творете на драго сърце, отделете си един ден, отворете любима книга, любим сайт, харесайте си някаква рецепта, направете я спокойно сипете си вино, един чай и я направете с удоволствие.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад