Как си говорят съюзниците – американският посланик Ерик Рубин

Предаване: Панорама, 28.06.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
 • Посланик Рубин, как Съединените щати подходиха към България с Ф-16 – като към съюзник или като към клиент?
 • Много добър въпрос и отговорът е напълно ясен – като към съюзник. От самото начало това са междуправителствени преговори. Не е търговска продажба. Фокусът бе да подпомогнем България в модернизацията на отбраната. Българските ВВС да станат модерни, съвместими с НАТО. Американското и българското правителство заедно да напредват в сделката. Продажбата на 8 изтребители не е толкова голяма сделка като бизнес, колкото е значима за модернизацията на българската отбрана.
 • След покупката на Ф-16 българските власти трябва ли да се чувстват имунизирани срещу каквато и да било американска критика?
 • Определено не. Но да кажа: ние сме съюзници и приятели. Отношенията ни не се основават на критики. Когато имаме несъгласия, преговаряме честно и насаме. Опитваме да изгладим различията. Понякога говорим директно и публично - в Доклада за правата на човека, в Доклада за религиозните свободи, в Доклада за трафика на хора, по проблемни според нас теми. Но президентът Тръмп бе ясен: със съюзниците и приятелите да контактуваме конструктивно, а не с публично навикване и критики. Така съм се старал да върша работата си тук.
 • Вие май сте американският посланик, който рядко е критикувал публично, ако не никога - по теми като българската съдебна власт, медиите, бизнес средата. Дали защото нещата в България се подобряват? Или компенсирахте с критики зад кулисите?
 • Не сте съвсем прав. Погледнете действията ми тук. Много пъти съм говорил открито за върховенството на закона, за медийната свобода. Правил съм го, но по конструктивен начин, както говорим с приятелите и съюзниците. И спрямо нас очакваме същото. И в нашата страна имаме проблеми, но нямаме проблем нашите приятели и съюзници да се изкажат по тях. Но да бъде по градивен начин. Не е съвсем вярно, че не съм критикувал. Старал съм се обаче да го правя така, че да има промяна. Иначе няма смисъл. Така си говорят приятелите и съюзниците.
 • А подобряват ли се нещата?
 • До голяма степен, да. Аз и за моята страна не бих казал, че всички проблеми са решени. Проблеми има. Обсъждал съм ги. Всички в България ги знаят. Но виждам значителен напредък в много сфери.
 • За енергетиката. Дали освобождаването на българската енергетика от руската зависимост може да оправдае скъпото електричество, произвеждано от така наречените американски централи?
 • Две неща. Първо, за България е от голямо значение да разнообрази енергийните си източници. Това е въпрос на национална и енергийна сигурност, както и на цена. Причината енергията тук да струва скъпо е, че почти цялата идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я подкрепяме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат. Второ, важно е всеки да помни, че щатските ТЕЦ-ове бяха изградени, за да влезе България в ЕС. България трябваше да затвори стари съветски реактори в Козлодуй, което я оставяше с критичен недостиг на електричество. Тези американски компании подписаха договори с тогавашното българско правителство, за да заместят спрените реактори. България не би влязла в ЕС без тези две американски централи. Да не забравяме това! Техният ток не е най-евтиният, но не е и най-скъпият. В крайна сметка, има съгласие, че въглищата не са решение за бъдещето. Но и че преходът трябва да става плавно, както навсякъде, включително в ЕС. Тези централи са много чисти. Заедно с мините осигуряват заетост за хиляди българи, с добри заплати. Подпомагат местните общности. Енергията е надеждна. Да видим положителното. И да помним, че тези фирми имат договори с българското правителство, които трябва да се спазват. Компаниите обаче заявиха готовност за предоговаряне. Решението занапред е диалог между компаниите и правителството. Спазване на договорите, но и гъвкавост! Ако са нужни промени, централите ясно са заявили готовността си.
 • Няколко пъти повторихте, че сме съюзници. Но на колко американски съюзници им трябват визи за САЩ? България остава един от малкото. Това нормално ли е?
 • Казвал съм личното си мнение и пак ще го кажа: бих искал всички членове на ЕС, всички наши съюзници, да имат свободен безвизов достъп до САЩ. Това е справедливо искане и цел, за която трябва да работим. Разбирам, че визите са скъпи. Ако не живеете в София, е трудно да дойдете и да кандидатствате първия път. Обикновено трябва само веднъж да се дойде, после при подновяването няма нужда. Но да, скъпо е. Разбирам, че е въпрос и на справедливост. Но е въпрос на закон, не на правителствена политика. Президентът няма власт да промени закона. Може само Конгресът - и там има внесени предложения. Надявам се, че ще стане. Напреднахме обаче в това българите да получават визи по-лесно. Много опростен е процесът днес. Но да, хората не са доволни. Искаме да го премахнем. Други държави в ЕС със същия проблем също го приемат тежко. Знаем го, споделяме мнението, нямам правомощия да го променя. Но вярвам, че в крайна сметка ще решим проблема.
 • Споменахте американския президент. Как мандатът на Доналд Тръмп промени отношението на САЩ към България?
 • Още в началото подходът му постави акцент върху подкрепата за нашите съюзници и приятели по света, да им обръщаме внимание. Смяташе, че не е достатъчно. Вярвам, че в България сме го направили – да вдъхнем нови сили на отношенията, да се съсредоточим върху сферите, които изискваха напредък. В много области сме го постигнали. Най-важното, което той многократно е заявявал, е че трябва да бъдем със съюзниците. Заедно да се справяме с тежките заплахи. Мисля, че българо-американските отношения са по-здрави, отколкото когато дойдох.
 • Настина ли по-здрави?
 • Смятам, че да.
 • Да погледнем от другата страна. Има ли нещо в отношението на българските политици и общество спрямо САЩ, което Ви притеснява?
 • Понякога ме притеснява за жалост широкоразпространеният фалшив разказ, че САЩ не са ангажирани. Че американците не инвестират тук. Че вече не сме така отдадени на нашия съюз с България. Това просто не е вярно! Само вижте многобройните нови американски бизнес инвестиции, задълбочаващите се отношения в отбраната и сигурността, подобряването на енергийните отношения, контактите между хората. Ето, обявихме разширяването на програмата за обмен Фулбрайт. Без да навлизам в подробности мисля, че някои други страни разпространяват това твърдение. И моята работа е да показвам с факти защо не е истина.
 • И кой точно разпространява този фалшив разказ?
 • Други държави искат да представят, че САЩ се оттегля от Европа и не се ангажира с НАТО. А това не е вярно.
 • Русия ли имате предвид?
 • Бих включил и Русия, да.
 • Какво Ерик Сет Рубин ще си занесе от България вкъщи?
 • В буквалния смисъл, ще отнеса вкъщи българско куче на име Тоби и българска котка на име Серай. Но в по-общ смисъл ще отнеса чудесни спомени, приятелства, които ще продължат, надявам се, до живот. И моята отдаденост на българо-американските отношения, която ще опазя занапред, с каквото и да се занимавам. Тя ще бъде част от живота ми.
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад