Каква следа оставя княз Батенгберг в българската история?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Д-р Тодор Чобанов: Това е ценна реликва, свързана с възстановяването на българската държавност след 5-вековната пауза с първия и знаков български владетел след Освобождението, който принадлежи към една от най-важните аристократични фамилии в Европа Хесен-Дармщат.

Батенберг е изиграл наистина важна роля в нашата история. Спечелил е една невероятна война, убедил е, принудил е Великите сили да признаят факта на Съединението, въобще той е една наистина изключително важна личност, той е и единственият български монах, който ние все още съхраняваме, продължи той.

Александър Трайков: Преди около 2 седмици получихме неофициален сигнал във връзка с това, че във Виена ще бъде проведен търг, където ще бъдат изложени за продан предмети, свързани с българската история. С колегите се поинтересувахме веднага, направихме връзка с търга, междувременно се получи официално писмо от Националния исторически музей, явно те също са работили по въпроса, уведомихме по надлежния административен ред министъра на културата, той реагира моментално. проведени са разговори в Министерски съвет, с премиера, с финансовия министър и административната машина се задвижи изключително бързо, за да може българската държава в лицето на министъра на културата да участва на този търг във Виена и да откупи тези важни исторически предмети и те да бъдат откарани в България.

Вижте целия разговор във видеото.