Какви са санкциите за неспазване на правилата за движение в съседните държави?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За да избегнат неприятни срещи с властите по пътя, е важно шофьорите предварително да проучат какви са основните правила за движение в съответната държава, към която тръгнат, съветват от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Когато пътуваме извън страната, независимо в коя държава, е редно да се информираме за законите в тази държава. Когато извършим нарушение в съответната държава, ние попадаме под ударите на тяхното законодателство, каза Малина Бондареко от СБА.

Ако в България за опит за хитруване с антирадар ни глобяват с 50 лв., то в Гърция санкцията е 2000 евро. Законът за движение по пътищата в южната ни съседка предвижда сурови глоби и за преминаване на червен светофар.

Тя препоръча хората, които пътуват в чужбина, да шофират по правилата за движение и да забравят българския манталитет. Като страна член на Виенската конвенция страните, които пътуваме от ЕС, имаме сходни правила.

От април т.г. в Сърбия действа нов Закон за движение по пътищата. Глоба от 10 000 динара (около 85 евро) се налага за шофиране без колан или мръсни регистрационни табели.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад