Какви трябва да са доходите на българите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Опитът за подновяване на социалния диалог се провали. Работодателските организации напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглеждат два проекта на постановления на МС – за размера на минималната работна заплата и за линията на бедност за 2017 година.

Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал взе решение да обжалва постановлението на Министерския съвет, защото то ще бъде прието в нарушение на закона, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Съотношението на минималната работна заплата към средната варира от 25 % до 90 %. В IT сектора е 25, в хотели и ресторанти – 90. Ние предлагаме минималната работна заплата да не е еднаква за всички, а да се договаря между браншовите организации, допълни Велев.

От КТ "Подкрепа" не очакват работодателите да са толкова активни за въвеждане на договорен механизъм за минимална работна заплата. Дотолкова, доколкото тригодишната бюджетна прогноза не предполага увеличение на минималната работна заплата.

Тогава когато бойкотираш преговори, с идеята да въведеш някъде договорно начало, няма как да събереш двете неща на едно място, коментира Димитър Манолов.