Какво ни очаква - финансова катастрофа или светло бъдеще?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическа еуфория предизвикаха данните за изпълнението на бюджета към края на 2013. От тях стана ясно, че през миналата година са влезли половин милиард лева по-малко данъци от планираното. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира с пресконференция на 2 февруари, на която прогнозира пълна финансова катастрофа на България през 2015 година. От партията обвиниха кабинета, че няма да събере планираните за тази година акцизи, а ще тегли заем и така ще доведе до пълен крах бюджета.

В отговор финансовият министър Петър Чобанов отрече изнесените данни и заяви, че сме далеч от апокалипсис. Според него фискалният резерв е с 200 млн. лева над минимума, задълженията на държавата към фирмите били на историческо ниско ниво, а бюджетният дефицит е със 170 млн. лева по-малък от очакваното.

В този сложен финансово-политически спор в предаването "Още от деня" се опитахме да се ориентираме с депутатите от БСП и ГЕРБ Жельо Бойчев и Станислав Иванов. Мнение по темата споделиха и икономическите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.vlcsnap-2014-02-03-19h00m02s187

Според Зайкова истината винаги е някъде по средата, а освен това за Бюджет 2013 отговорност носят три правителства. Реакциите, според Дацов, пък могат да се разделят веднъж на политическо говорене и веднъж на наистина заслужена критика.

"Ако нещо трябва да бъде критикувано, всъщност е това, което се случва именно в митниците", категоричен е Любомир Дацов.

vlcsnap-2014-02-03-19h04m11s161"Това не е спекулация, а реална опасност. И без това приходите в Бюджет 2014 са доста напрегнати и ако не се преодолее контрабандата, корупцията - особено в митниците, ние ще имаме проблем", добави Мика Зайкова.

И според двамата икономически експерта дълговете ще продължават да се трупат, но майсторлъка на управлението е как ще се използват най-ефективно.

"Има проблеми в митниците, има проблеми с ДДС-то. Това никой не може да го отрече. Всичко останало, което г-н vlcsnap-2014-02-03-19h13m06s124Чобанов каза, е така, но то касае съвсем отделна част от разглежданата материя. По отношение на събираемостта на средствата държавата е в много тежко състояние. Какво означава това - след като няма приходи, ще трябва да се режат разходите. Това е фактът - 500 млн. има дупка, тази дупка няма как да бъде запълнена вече. От тук нататък каквото и да се говори, каквото и да се каже, когато има факти и те са публично обявени няма как да се спекулира с тази тема и да се чертае розово бъдеще", заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

vlcsnap-2014-02-03-19h22m13s216"От заложени 14,6 дълг в бюджета за 2013 година, към момента ние имаме 14,1 - по същество по-малко. Държавата задлъжняла ли е повече с този един милиард - не. Второ - какъв е дефицита от заложен 2% - 1,8. Кой е измерителят за публичните финанси на една страна в крайна сметка - това е дефицитът. Това за външните анализатори, за всички, които разбират, е един много добър знак", отговори на упреците депутатът на БСП Жельо Бойчев. Според него приказките за проблемите със събираемостта е спекулацията всъщност.