Какво се случва с 50-годишнината на "Златния Орфей"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва с култура" говорихме по една значима тема от областта на музиката в България. "Златният Орфей" се завръща или поне такава беше новината доскоро. Днес "Златният Орфей" е по-скоро под въпрос. Ще бъде ли реализиран конкурсът за популярна песен? Гости в студиото на предаването бяха съпругата на създателя на фестивала Генко Генов Дариана Генова, неговият син Райчин Генов, адв. Велизар Стоянов, музикантите Пейо Пеев, Васил Стоев и Иван Тенев. Повод да разговаряме с тях беше и книгата за Генов.

Дариана Генова увери, че ще направят всичко, за да се проведе "Златният Орфей", но в момента все още няма ясен отговор. Тя обясни, че още при първоначалните срещи е заявила, че тази година няма да има възможност да осигури финансово фестивала, защото 16 години е била извън цялата тази ситуация. Велизар Стоянов заяви, че към днешна дата фондация "Генко Генов" все още не може да гарантира провеждането на фестивала, защото появата в публичното пространство на някакви тайнствени спонсори, които са готови да дадат пари за фестивала не са приемливи. Фестивалът е готов, вечерите са подредени, всичко по творческата част на събитието е готово. Големият проблем е финансирането, което поставя бъдещето на фестивала на карта. На фондацията са били поставени условия за усвояване на пари, които те не могат да приемат. Едно от условията е, че сметката ще бъде извън фондацията.

Получихме отворен писмо, подписано от Инициативен комитет на творци на българската култура за спасяването и съхраняването на международния фестивал. То е подписано от различни творци като Михаил Белчев, Катя и Здравко от дует "Ритон", Дичо, Стенли, Димитър Кърнев и музикантите, които бяха гости в нашето студио. Те обясниха, че са създали този комитет заради неяснотата покрай финансирането.