Какво се случва с фамилията Зрънкови?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рубриката на "Още от деня"  - "Новите стари истории" - сага с 11-годишна история. В центъра на събитията е една фамилия, чието име стана нарицателно - Зрънкови. Историята е достойна за сериал - без край, с много силни чувства, тежки последствия и нееднозначни изводи. Какво се случва със Зрънкови?

През 2002 година, като в роман, едно убийство, последвано от друго запалва конфликт между две ромски фамилии - Зрънкови и Маркови. Следва отмъщение и буйни, цигански страсти. В кървавото меле попада 42-годишният Георги Марков, опитващ се да спре саморазправата, но бива посечен с брадва. Дни по-късно умира. Най-активни в побоя са братята Ангел и Бойчо Русинови и Колчо Перов. Тримата са арестувани. Нелепата смърт на мъжа обаче взривява дълго таената омраза към Зрънкови - първите лихвари в квартала. Налага се тежка военна техника да пристигне в махалата, за да потуши безредиците. Къщите им са разграбени. Над 60 души от рода обиколиха страната. Навсякъде обаче ги посрещаха враждебно и те отново се връщат у дома.

Днес ехото на злокобната юнска нощ отпреди 11 години все още отеква в ромския квартал. Най-тежко е връщането на лентата назад за потърпевшите. Семейство Маркови скоро е понесло поредния удар - синът на убития Георги Марков - Марин умира от коварна болест, оставяйки две сирачета на 6 и на 2 години.

Делото срещу тримата убийци на Георги приключва с присъди след шест години. Боян Русинов е осъден на 16 години затвор, но остава зад решетките само 6 години. Една част от времето е бил под домашен арест, друга е изкупил с труд в затвора. Намираме го вкъщи, но той отказва да разговаря с нашия екип. На свобода е и Колчо Перов, осъден на 15 години. Той има семейство и собствена къща в града. Третият осъден Ангел Русинов все още изтърпява присъдата си във Врачанския затвор. Съпругата му се жалва, че само той е останал зад решетките.

Друг е въпросът обаче, който тревожи семейство Маркови - защо от присъдената кръвнина в размер на близо 105 хиляди са получили само 300- 400 лева.

Зрънкови обаче твърдят друго. Бонка Сашкова, съпруга на Ангел Русинов, обяснява: "Всички къщи се ринаха, няма ги къщите. Нито сме ги вземали, нито сме ги възстановили."

Човек може да се обърка от многото истини. Затова се допитахме до съседите, които се оказаха по словоохотливи, но не и пред камера. Че случаят Зрънкови е забравен ни убеждава и сегашният кметски наместник Митко Сотиров: "Всичките от тях, които излезнаха от затвора, сега вече живеят нормален живот, няма кавги, живеят спокойно".

Всяко чудо е за три дни, казва Пенчо Паков, кметски наместник по времето на размириците, по настояще е безработен. Той си има своя истина, която твърди, че е разбрал още тогава.

"Ако си тръгнат Зрънковите, ще дойдат други, по-Зрънкови и от Зрънковите и наистина това време дойде - сега има хора, много по-лоши от Зрънковите, много по-рекетьори от Зрънковите", казва бившият кметски наместник в кв. „Нов път" по времето на случая „Зрънкови".

Всъщност това е истината на Пенчо, който изразява своя протест срещу неразбирането, непукизма и затварянето на очите пред видимото. Завършваме нашата история с метафоричното му обещание: "Обещах си един ден пред общината да стъпя с бял кон. Черен циганин с бял кон - ще бъде много интересно."

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Автори: Лидия Каменова, Лушка Козловска