Какво знаем за съвременното изкуство?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Медиите у нас разпространиха новина за изложба на невидимо изкуство, което се продава за луди пари в САЩ. С гостите в студиото на "Денят започва с култура" проф. Станислав Памукчиев, художник, Лъчезар Бояджиев, артист, и културологът Владия Михайлова разговаряхме по темата.

Защо в България точно и по какъв начин медиите се хващат за нещо, което в Америка изразява шега и омраза към спекулациите на пазара на изкуството, попита Лъчезар Бояджиев и допълни, че според него у нас става въпрос за омраза към съвременното изкуство и то от страна на интелектуалци. Медийният факт може да е постмодернистична провокация. Проблемът за празнотата е обигран от модернизма. Това е проблем да направиш максимален ефект с минимални средства, обясни той.

Що се отнася до визуалните изкуства от една страна постмодернизмът вече е доста остаряло понятие. Той вече е многократно надграден и преосмислен, коментира Владия Михалова. Съвременното изкуство е сфера на изкуството, която базисно е свързана с публичността. По думите й това е много повече медийна акция, отколкото новина. Затова е важно медиите да назовават това, което правят - дали това е медийна акция или е новина.

Проф. Станислав Памукчиев заяви, че тази шега - на пръв поглед безобидна, изважда на преден план едни енергии, които се коренят дълбоко в едни консервативни нагласи, едни предразсъдъци, които носят разбирането за изкуството като образ.