Време за приготвяне: 40 мин.
Нужните продукти:
300 г говеждо месо
200 г свинско месо
4 скилидки чесън
2 чаени лъжички сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сладък червен пипер пушен
1 яйце
150 мл газирана вода
за айвара:
1 буркан червени печени чушки
2 патладжана печени
1 глава чесън
1 връзка пресен магданоз
2 лимона
морска сол
студено пресован зехтин
1 глава лук
6 арабски питки
кисели чушки от туршия
заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Накълцайте говеждото и свинското месо. Сложете го в голяма купа и го оставете да се стегне в камера.
След това го смелете и добавете 4 намачкани скилидки чесън. Поръсете със сода бикарбонат, сол и пушен червен пипер.
Чукнете вътре яйцето и омесете каймата с ръцете.
Добавете голяма част от газираната вода, колкото е необходимо, за да се направи гладка, еластична смес.
Разделете месото на 10-12 парчета и гo оформете на кебапчета/около 10 cm дълги и 2 см дебели/. Поставете чебапчетата върху намаслена тава за печене, покрийте със стреч фолио, приберете ги в хладилника.
За да направите айвара накълцайте на ситно магданоз, чесън, печени и обелени чушки и патладжани.
Подправете с морска сол, черен пипер, лимонов сок и зехтин. Разбъркайте и оставете настрана.
Нарежете на ситно останалия магданоз и го сложете в купа. Обелете лука и го нарежете на дребно, изстискайте лимонов сок и разбъркайте заедно. Оставете получения микс настрана.
Непосредствено преди да сте готови затоплете арабските питки във фурна.
Кебапчетата изпечете на загрят тиган, като ги въргаляте от всички страни за 10-12 минути. Може да ги метнете и на барбекю.
Когато са горещи още питките ги намажете леко с айвар и сложете по няколко чепатчета отгоре, добавете заквасена сметана, поръсете с микса от лук, магданоз и лимонов сок и сервирайте /по желание с чушки от туршия/.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News