Картелът на доносниците

"Оглеждай се постоянно в деня, в който ще напуснеш този кръг". Няма лидери, всички са живи мишени.

Държава: Колумбия, САЩ
Година: 2011
Времетраене: 102 минути
Картелът на доносниците
За продукцията

Режисьор: Карлос Морено, Хуанчо Кардона /Хуан Хосе Кардона/

В ролите: Маноло Кардона, Хуана Акоста, Диего Кадавид, Робинсон Диас, Куно Бекер, Педро Армендарис, Саул Лисасо и др.

Как работят наркокартелите в организираната от военните и от правителствата престъпност...

Филмът разказва действителната история на Андрес Лопес - по биографичната му книга - за годините в колумбийската "Северна долина", заела мястото на картела "Меделина" на Пабло Ескобар.

През 80-те и 90-те години на ХХ век Ескобар държи 80 процента от търговията с кокаин в света. След смъртта му войната не свършва, а започва. И да работиш за картела не е по-опасно от Агенцията за борба с наркотиците /DEA/. Лопес избира и двете. "Северната долина" действа от 1997 до 2008, в съюз с картела "Синалоа" и в конкуренция с "Кали".

Реално наркокартелите са организирани в мрежа от военната индустрия и политиците, които трябва да печелят....

Интересните въпроси са: кога някой е заловен и затворен; как се подготвят процес и доказателства; кой ще свидетелства...

Някои отговори в тази мръсна игра се виждат в "Картела на доносниците" /или "Картела на краставите жаби", исп. пр./

"Той има мечта и избира най-опасния път, за да я постигне. Влиза в свят, от който почти никой не излиза жив. Освен това знае повече и може да бъде вербуван. Затова получава предложение: "има 4 начина да продължи - да се върне в "Кали" и да бъде убит като другите; да избяга и да бъде застрелян на улицата;. да влезе в затвора и да свърши там или... да работи за Агенцията". Той избира и двете - картела и службите..

Пари, жени, власт, дрога и предателство

Мартин Гонзалес, по прякор Минзухарчето, Глухарчето или... Тузара, е момче със скромни възможности и големи мечти. За да спечели пари и охолство, с които да впечатли София - своята непостижима любов от детството, влиза в пазара на дрога. С приятеля му Пепе започват със събиране на кокаин в Колумбийската джнунгла.

Обучавани са как да смесват коката, как да се движат и как да изглеждат. С младежко безразсъдство, енергия и амбиция, Мартин става един от един от най-активните членове на опасната "Северна долина" - криминална организация, представяща се за мощно убийствено оръдие на зависимата и корумпирана военна индустрия. "Северната долина" е враг на "Кали" . Гонзалес е работил за тях и знае много...

"Моето име е Мартин Гонзалес и аз съм най-търсеният човек от двете страни на закона"

"Няма лидери, всички са живи мишени".

"Оглеждай се постоянно в деня, в който трябва да напуснеш този кръг".

*zr

"Милионите на Ескобар"