Да надживееш Ескобар

Кой е Х.Х. - невидимото лице на смъртта в картела на властта и дрогата....

Държава: Колумбия
Година: 2017
Времетраене: 45 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 29.04.2024, 23:25
За продукцията

Телевизионен сериен филм
Криминална драма

Режисьори: Луис Алберто Рестрепо, Хуан Карлос Васкес, Хорхе Сандовал
В ролите: Хуан Пабло Урего, Наташа Клаус, Ампаро Гризалес, Никол Сантамария и др.

ФАБУЛА

Докато картелът "Меделина" се срива, дясната ръка и килър Номер Едно на Пабло Ескобар се опитва да оцелее в затвора и да води играта отвън.

ФИЛМЪТ, КНИГАТА и ГЕРОИТЕ

Преди трети сезон на "Наркос" и едновременно с "Ел Чапо" , през 2017 се появява още един нарко-сериал, който предлага друг поглед към историята, дори и да не е една - за нарковойните, през спомените на най-страшния наемен убиец, работил за Ескобар.

"Да надживееш Ескобар" или "Т.нар. Х.Х." е продуциран от компания "Каркол" и разпространяван от "Нетфликс".

Сценарият на филма е по книга на Джон (Хуан) Хайро Веласкес Васкес, наричен Х.Х. или Хота Хота, дясна ръка на Пабло Ескобар, най-сигурният килър и шеф на наемниците в кокаиновия картел "Меделина", който повече от 40 години владее пазара на кокаин с основен трафик от Южна Америка към САЩ.

През 2015 година Веласкес издава книгата "Да надживееш Ескобар: Убиецът с 23 години и 3 месеца опит от затвора", по която е съдаден филмът.

Прозвището Хота Хота има не едно испанско значение и може да означава испански танц за двойка с кастанети, фагот, хомосексуалист, "съгледвач"...

Джон (Хуан) Хайро Веласкес или Хота Хота е единственият от отряда на "Екстрадираните", който решава да се предаде на правосъдието и да влезе в затвора. Там ще срещне своите най-страшни врагове и ще използва всичките си умения не само да оцелее, но и да остане в играта като водещ и опасен трафикант, дори зад решетките.

Според изповедта му: "Той е достигнал края на една луда и шеметна кариера в организираната престъпност, когато животът му се преобръща заради любовта към една жена".


Хота решава да се предаде, за да защити приятелката си Анхела Моралес от враждуваща гангстерска групировка, решена да сложи край на картела на Ескобар.

Според вестник "Ню Йорк Таймс" Веласкес прекарва 20 години в планиране на удар срещу колумбийски кандидат за президент. Пуснат е от затвора през 2014.

Книгата му е написана в трето лице и въведението съобщава, че "Престъпленията на "Меделина" са толкова тежки днес, колкото бяха и вчера".

Не е много вдъхновяващо убийството на 300 души, но такива са признанията на Хота Хота за времето, в което е работил за и със Ескобар.

Според "Маями Хералд" в Колумбия имало реакции срещу филма заради болката, която наемникът е причинявал:
Веласкес отговаря:
"Предпочитат Попай, който изважда своята история, работейки от 6 сутринта да полунощ или искат друг Попай - с оръжие и трафик на кокаин, който отвлича богатите, залага бомби в колите и напада полицията?"

Естествено има много празни пространства между тези крайности, но няма и много възможности. Хайро Веласкес не може да получи нормална работа след криминалното си минало и се надява, споделяйки преживяното, да помогне за демистифицирането на идеята да работиш в Картела, въпреки че нарича Пабло Ескобар: "Човекът, който предизвика толкова много страх и възхищение".
Всеки може да си представя колко могъщ и богат е бил той, колко жени е имал. Този филм опровергава паметта и въображението.

ЖЕНАТА

Фокусът не е само един.
Има един образ, който отвлича вниманието и печели симпатии в цялата страшна история - на Алехандра Рестрепо де Веласкес. В ролята е Никол Сантамария.

Коя е тя? Кой е нейният протопип.
Алехандра е дългогодишна приятелка и евентуално съпруга на Веласкес.
Тя е завръзката в сюжета.

СЮЖЕТЪТ

Хота Хота получава ултиматум. Или да убие жената, която обича, или да влезе в затвора.
Той решава да се покрие, уверен, че е заобиколен от приятели и съюзници, които ще играят с него, докато той изплува. За съжаление, той е предаден и е в затвора, а Пабло Ескобар е убит. Така любимият килър се оказва заобиколен от ожесточени престъпници, които силно го мразят, но... още по-силно се страхуват от смъртта...


Алехандра Рестрепо Веласкес, извършвала малки престъпления за своя любим затворник, освен дилемата за свидетелствата й в съда, има много по-ужасна съдба. Според мемоарите на Веласкес Ескобар е поръчал убийството на Уенди Каварига, след като се разкрива, че тя работи като информант за конкуренцията. Веласкес й определя среща и изпраща някои от момчетата да свършат "работата".

В интервю за "Телеграф" той разказва, че "не съжалява за нито една смърт, която е причинил, но би искал да се извини само на нея". Дали Уенди Каварига е Алехандра Моралес .... Която и да е Тя, за "Да надживееш Ескобар" има важна и любима жена, от която започва историята....

Филмът "Да надживееш Ескобар" е по действителна история, дори и никой да не знае докъде и как се простира истината,
От 2016 Хайро Веласкес има Ютуб канал, където споделя своето минало под името "Разкайващият се Попай".

Златна Романова

Милионите на Ескобар

Картелът на доносниците

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад