Казусът с болница "Лозенец" и тревогата за Медицинския факултет на СУ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Анастас Герджиков уточни, че твърденията на представители на властта, че СУ не иска вече тази болница са преждевременни и възникват подозрения, "че натам ги насочват".

Проф. Анастас Герджиков - ректор на Софийския университет:
"Дали СУ ще поиска управлението на тази болница или не, ще зависи от Академичния съвет. Когато той се проведе, ще Ви съобщя резултата... Ние имаме голямо притеснение от текста, който беше приет вчера в комисията, а днес - в зала по няколко причини. Първо, когато станаха споровете преди два месеца при първото гласуване в Комисията по здравеопазването, министър Ананиев успокои студентите като се срещна няколко пъти с академичната общност и на среща със студенти в зала 1 в СУ заяви, че наистина първият законопроект не е бил обсъден със СУ, не сме били дори информирани...Но сега, за второ четене и оттук нататък всяка следваща стъпка ще бъде обсъждана с нас. разбира се, това чене стана без да бъде обсъждано нищо с нас. Това обещание не беше спазено."

Ректорът на СУ отбеляза, че второто четене е преминало по странен начин. На първото гласуване в залата миналата седмица е било взето решение срокът за внасянето на предложения да бъде съкратен от обичайните 7 дена на 3, след което в четвъртък се е провело второто гласуване в комисията, а в петък - и в залата. Ето защо от ректората се питат защо е било нужно това бързане и защо отново не е имало обсъждане със заинтересуваните страни.

Проф. Анастас Герджиков изрази недоумение и от 4-те страници текстовете, "пришити" към току-що изменени членове в законопроекта и вече влезли в сила на 1 януари. Новите текстове надхвърлят не само като обем но и като идея обхвата на първоначалния проект.

"Те вкарват нови неща не само за болниците, които ще бъдат евентуално управлявани от университети, но с един член - 105и - за всички болници, които са търговски дружества."

Проф. Герджиков подчерта, че при това положение от СУ нямат никаква гаранция, че ако болница "Лозенец" мине към някой друг, тя ще се съхрани, а оттам и никакви гаранции, че медицинският факултет ще се съхрани.Акценти