Хасекура: Един самурай във Ватикана

"След векове той се събуди в свят, който не познава"Документална фикция

Държава: Франция, Япония
Година: 2018
Времетраене: 60 минути
Хасекура: Един самурай във Ватикана
За продукцията

Режисьор: Стефан Бегон

Музика: Рено Барбие

Продуценти: Gedeon Programmes, ARTE France, NHK Japan Broadcasting Corp, Japan Foundation/ Casa Kafka Picture

Християнските мисионери се стремят да покръстят Япония. А един японски благородник, за собствена сметка, изпраща свой доверен самурай на важна морска мисия.

Недалече от Севиля, в малкото селище Кория дел Рио, 700 обитатели носят фамилно име "Японски". Изследвайки корените им, историкът Хесус Сан Бернардино разкрива непопулярна страница от историята през XVІІ век. На 15 септември 1613 , докато евангелизацията в Япония е в апогея си, самураят Хасекура Цуненага е изпратен на мисия, за сметка на своя господар Масамуне Дате.

От Северна Япония, на галерата "Сан Хуан Батиста", с 20 самураи и стотина моряци, японецът Цуненага и францисканският монах Луис Сотела се отправят на дълго морско пътешествие за среща с краля на Испания Филип ІІІ и папа Павел V. Целта е преговори за откриване на алтернативен морски път, конкурентен на Пътя до Индиите на Вашку да Гама, в замяна на приемане на християнските мисионери в Япония.

Двамата пратеници не подозират, че ще пътуват седем години на три континента - от Акапулко, през Севиля и Мадрид, до Рим и Ватикана. Едно пътуване, в което Хасекура Цуненага ще бъде покръстен като католик, а по-малко от година след неговото заминаване, Япония ще забрани християнството с декрет.

4 века по-късно професор Бернардино минава по следите на тази мисия. Архиви осветяват скритите мотиви и необикновената съдба на японски воин, станал католически дипломат в разгара на търговски, политически и религиозни игри за глобализация.

Кой е Цуненага? Какви се били мотивите и реалните цели на тези експедиция с един самурай, превърнал са в гражданин на света във време на упадък за Иберийската империя и бурни времена за Япония от ерата на Едо - между блокирано чуждо влияние и създаване на световна сила.

Филмът на Стефан Бегон с оригинална визия и музика предлага игрална възстановка на историята.

Хасекура Рокемон Цуненага (1571–1622) / бил японски самурай от рода на император Канму и папски легат, покръстен като Франческо Фелипе Факсикура в Испания. От 1613 да 1620 пътува на мисия "Кейчо", последвала "Теншо" от 1582. На връщане в родината минава през Манила.

Въпреки че е посрещнат сърдечно в Европа, Япония по това време се движи срещу християнството. Кралят на Испания отхвърля търговското споразумение, което Хасекура предлага.

Самураят се връща през 1620 и умира болен година по-късно. Мисията му завършва с малки резултати и задълбочаваща се изолация за Япония. Следващата експедиция към Европа е след 200 години, наречена "Първата японска мисия в Европа" през 1862...

Днес статуи на Хасекура Цуненага има в покрайнините на Акапулко, Мексико; на входа на Хавана бей в Куба; в Кория дел Рио, Испания; в катедралата "Чивитавекия" в Италия; в столицата на Филипините - Манила.

За Хасекура Цуненага през 1980 Шусаку Ендо пише романа "Самурай". През 1991 е заснет филм за премеждията му в "Пътуване за честта" - от Япония до Испания. През 2005 се появява и испанска анимация за японски самурай, посетил страната през ХVІІ век, чийто сториборд черпи вдъхновение от пътешествията на Хасекура, но свързва много събития от съвременна Европа, като героят Йохей се явява супермен, който винаги оцелява, благодарение на магически сили...

*Златна Романова