"Дързостта да бъдеш пръв" - филм за делото на Иван Хаджиберов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Събитието беше организирано от директора на културния институт Панчо Чернев съвместно с българо-германския форум с председател Гернот Ерлер. Сега говорим за филма с праправнучката на Иван Хаджиберов - Даниела Бабикян, с продуцента на филма Милен Василев и режисьора и оператор Емил Михов.

Даниела Бабикян - праправнучка на Иван Хаджиберов споделя:
"Най-интересното е, че той е бил изключително дързък в своите мечти. Само 15 години след Освобождението този човек е имал смелостта да предприеме една огромна крачка, да започне да създава и да гради своите мечти. Всъщност това е най-важното за тези хора, които са заживели своя живот веднага след Освобождението: били са смели, мечтатели и са желаели да превземат света чрез своите мечти."


И в наше време трябва повече да мечтаем, смята Бабикян. Тя разказва са делото на своя прародител, построил първите фабрики в Габрово и първата водноелектрическа централа у нас. Освен това е бил отворен към социалните нужди на своите работници, построил им е общежития, както и училище за всички неграмотни, бил е един от най-големите дарители на габровската библиотека.

Емил Михов изтъкна, че след Освобождението именно такива хора като Хаджиберов са докарали България до 6-о място по икономически ръст в Европа, без външна помощ, със собствени сили.

Милен Василев заяви, че еакипът е бил завладян от създаденото от Иван Хаджиберов, който е новатор в толкова много дейности, и духът на българите тогава.