Кирил Ананиев инспектира работата на термокамерата на софийското летище

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Във връзка със създалата се ситуация и притеснения сред българските граждани относно разпространението на новия коронавирус реших лично да дойда тук на летището и да се запозная с организацията и координацията на органите, които имат отношение по опазване здравето на гражданите, които пристигат на територията на Република България.

Организацията и координацията е създадена изключително добре. На терен са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, а също така и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници".

Всяка една от тези институции знае в какъв момент се намесва в пропусквателния процес на Летище София, каза той.

Кирил Ананиев: Всички пътници, както сега пристигнаха пътниците от Тел Авив, минавайки по този коридор и отивайки към гишетата... тази термокамера засича всички пътници от разстояние и определя точната температура, която имат пасажерите. Когато е над 37 градуса, на екрана цветът позеленява и става тъмнозелен. Когато се установи, че пасажерът има висока температура, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист за неговото състояние включително дали има някои болки и неразположения. Към анкетния лист има брошура на български и английски, в която е описано какви са действията, които той трябва да предприеме след това.

"Тези с температура се извеждат от летището, като това не става през коридора, през който вървят останалите пътници, а пред друга врата. Там чака санитарен автомобил и го отвежда в съответното лечебно заведение, което сме определили", обясни министърът.

Тестът, който беше направен в късните часове на евакуираните от Ухан български студенти във ВМА, излезе отрицателен за новия коронавирус, така че моми...

Кирил Ананиев: Не позволяваме да има контакт между тези, които са заподозрени, че имат нещо и здравите хора, които се прибират от своите дестинации.

Най-критичните полети са от Истанбул, Москва и Доха донякъде, добави той.

Кирил Ананиев: Във Варна от шестимата граждани, които кацнаха от Китай, има един човек с много ниска температура 37,1, но това ни даде основание да го изолираме под наблюдение в университетската болница "Св. Марина".

Всеки пътник, който има висока температура, ще бъде задържан, за да се установи източникът ѝ, каза още министърът.

Кирил Ананиев: На Терминал 1 камерата е монтирана и още днес ще заработи, но ние имаме безконтактно измерване на температурата с т.нар. "пистолети". Във Варна се синхронизира хардуерът със софтуера и днес ще заработи. В Бургас работим с камера тип "пистолет", но до петък ще получим камери - една за Варна, една за Бургас и една резервна за София.

Ще има мерки по отношение на влизането по море.