Кирил Цочев от АБВ за състоянието на енергийния сектор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Още от деня" беше зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев. С него разговаряхме за реформата в енергетиката.

Енергийната стратегия е изключително важно, за да се види каква е визията на държавата, смята Цочев. По негово мнение мерките трябва да се приеме енергийна стратегия, в която да откроим кои са нашите енергийни източници. Той припомни, че през 2006 година се е взела стратегия, в която да се направят проекти, свързани със страните богати на залежи. Цочев обясни, че Европа в момента консумира 515 млрд. кубически метра газ, но тенденцията за 2020-та година е от порядъка на 820 млрд., което е невъзможно да стане само с руски газ.

За Южен поток Цочев каза, че ние сме направили така, че да бъде забравен от шест правителства и сме го насочили към Турски поток. Той е на мнение, че идеята на Бойко Борисов да се направи хъб е добра, но този хъб ще трябва да се напълни с руски газ.

България има 49 години опит за използване на ядрената енергия за мирни цели, обясни зам.-председателят на ПГ на АБВ. Произвели сме 500 млрд. мегават часа на стойност 40 млрд. лева. Около 8 пъти си е е зплатила стойността на инвестицията на АЕЦ-Козлодуй. Цочев каза, че в момента се правят добри действия за продължаване живота на 5-ти и 6-ти реактор, които постъпково трябва да продължат до 2047 и 2051 година. "С това България се закрива от картата на света като страна за развиване на ядрената енергетика за мирни цели", каза той.