Млякото - истински еликсир на младостта

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На пазара има всякакви миксове кисело мляко, но в това издание на "Здравето отблизо" ще разберем какви трикове ползват търговците за увеличаване трайността на киселото мляко, в какво съотношение се ползват днес двете основни бактерии и как ни влияе това. Експертите Елена Караиванова и Даниела ще предложат уникални рецепти за домашно мляко, заквасено с розови листа и пчелен прашец – истински еликсир на младостта.

Една от десетте топ причини да се гордеем, че сме българи беше онова кисело мляко, което вкисваше за 72 часа и караше японците и Иля Мечников да вярват, че сме страната на столетниците. Гордостта се стопи, но немалко перипетии видяха оттогава и двете борещи стареенето бактерии - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Преместени от стъклени буркани в пластмасови кофички, размножавани или подтискани и използвани не за умножаване на годините ни, а срока на годност на млякото и печалбата. Търговски трик е да се увеличи количеството на сладката стрептококус термофилус и така да се спре действието на киселата бактериум булгарикус - причина за бързото прокисване на млякото. Ако до преди 20 години съотношението е било 2 към 1 в полза на термосилус, сега вече достига 9 или 10 към 1. Резултатът - дълготрайно сладникаво мляко, но без здравословна стойност, да не говорим за вкус. А когато се използва и пастьоризация - оцелели бактерии в млякото няма, но пък има срокът на годност понякога и месец. Какво губим? Полезното действие на бактериум булгарикус да забавя стареенето на организма, да пази от алергии и укрепва имунната система.

Според запознати най-сигурният начин да консумираме кисело мляко с гарантиран състав е да си го приготвим сами у дома.

Как да си направим кисело мляко, заквасено с цвят от маслодайна роза? Домашно кисело мляко с пчелен прашец - 1 ч.л. пчелен прашец се разбърква в 1 ч.ч. кисело мляко. Престоява 10-12 часа в хладилник. Преди консумация сместа се разбърква. Пчелният прашец стимулира черния дроб, засилва имунитета и забавя процесите на стареене.

Рецептата, която подлуди японците, е българско кисело мляко с цвят от маслодайна роза. Розовият цвят съдържа калий, усвоими плодови захари и фибри. Той е добър антиоксидант, намалява риска от атеросклероза и други сърдечносъдови заболявания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад