Книгата "Световен ли е "Нобел"?" на Амелия Личева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Амелия Личева: Има едно много тънко преливане между висока и масова литература в днешно време. В книгата се опитвам да посоча примери за такъв тип и високи, и масови четива, които в крайна сметка стават световни. От една страна стои читателският вкус, който на всички ни се иска да е насочен повече към високата литература, но съвсем нормано масови четива се превръщат в тези книги, за които говорим. От друга страна стоят пазарите, медиите - всички те много често обръщат повече внимание на четивата, който имат по-голяма аудитория.

Георги Ангелов: Става въпрос за литературния канон. Естествено, че той се мени и това, което някога е било много известно, важно, сега не е и обратното. Но има и книги, които се преоткриват, които се връщат. Има цели периоди на автори, които са върнати през 19-ти и 20-ти век. В първата част на книгата проф. Личева много добре разглежда всички тенденции, всички възможни формулировки от Гьоте до периода на глобализацията. Критериите се менят, както се менят, впрочем, и критериите на самата Нобелова награда, която също преживява няколко етапа.

Пламен Дойнов: Нобеловата награда днес, и мисля, че книгата на Амелия Личева много ясно го показва, все пак се опитва да държи, дори в някакъв смисъл е иззела идеята за световна литература. Винаги се стреми да има там един баланс, особен баланс. Не в годината, а между различни години избори. За това няма чак такова голямо противоречие, че Боб Дилън е взел наградата, защото дълго време такъв като Боб Дилън няма да я вземе. Имаме различни редове, различни очаквания на възприемане и винаги Нобеловата награда се опитва да задоволи някакъв тип очаквания.

Вижте целия разговор във видеото!