Книгите и законът за меценатството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Йордан Ефтимов изрази личното си мнение за закона за меценатството, което не се е променило от 2005 г. насам. Литературният критик отбеляза, че "не малко закони се предлагат от политическите сили единствено с цел пиар".

Йордан Ефтимов - поет, литературовед, литературен критик: "В тоя закон основните положения, при които се създава обществен съвет, лото, награда за меценатство не са осъществени и трудно биха могли да бъдат осъществени. Те бяха разкритикувани не само от мен, от най-различни общественици веднага след приемането на закона, предложен тогава от управляващата коалиция - Новото време и от НДСВ."

Ефтимов отбеляза, че меценатството трябва да бъде урегулирано от серия от закони и нормално за него или спонсорството или дарителството /в различни закони се използват различни думи/ тези понятия да присъстват в законите за данъците и таксите. Тук, според него, е болното място - има ли изобщо нужда от специален закон, който урегулира тези дейности, да увеличава бюрокрацията чрез обществен съвет и да усложнява поведението на хората, които да бъдат дарители.

Ефтимов припомни теза, изтъкната в предишния разговор за меценатството в предаването, който се е отнасял до изобразителното изкуство, че всъщност "законът пречи на меценатите да бъдат такива".


Манол Пейков обясни защо е нужен такъв закон. Той се аргументира с липсата на разпознаваеми български фигури в световен мащаб /с изключение на Христо Стоичков/ в последните 30 години в опит да го преведе за хората, които не са изкушени от литературата и изкуството. Пейков сравни България в това отношение с други страни, които имат световноизвестни дейци на литературата за този период.

Манол Пейков – издател: "Литературата е меката сила на една нация. България не може да се похвали с ядрени ракети, с огромна банкова система... с нещо, което да прави в окото на световното обществено мнение силно впечатление."

Издателят подчерта, че когато човек прочете книга, той се привързва по най-евтиния начин към страна, към литературен герой, към кауза. Литературата кара човек да отделя благородното и красивото от понякога нелицеприятната реалност. Затова тя трябва да бъде подпомагана. Това е и "най-евтиният начин България да усили влиянието си в световен мащаб, това се отнася и за музиката, киното, театъра, изкуството изобщо", убеден е Пейков.

Пейков изтъкна, че най-големият меценат у нас е държавата, а тя е "мащеха" за литературата. България е единствената европейска държава, която няма действаща национална програма за литературата, няма бюджет за книгоиздаването. Едни 250 хиляди евро, например, биха позволили около сто български книги да излязат на чужд език и да бъдем представени на големите литературни изложения във Франкфурт, Лондон или Лайпциг.

Манол Пейков – издател: "Нашата държава не го прави, отказва да го направи и не разбира защо е нужно..."
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад