КНСБ: Едва 27% от хората получават доходи над издръжката за живот

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изследването се казва, че за нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581,31 лева. месечно. Издръжката на живот на четиричленното домакинство е 2325 лева. Парите са необходими, за да се удовлетворяват основните нужди от храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

За една година животът е поскъпнал 5-7% в абсолютно изражение. Средната работна заплата е нараснала с 12%, но цените на основните стоки и услуги, потребявани от обикновения българин, са нараснали повече, което засилва разделението и неравенството между отделните доходни групи. Едва 27% от хората получават доходи над издръжката за живот, подчерта Костов.

Цените на храните у нас са 71% от европейските цени, но заплатите ни са 5 пъти по-ниски от тези във Франция, 7 пъти от Германия, уточни икономистът.

Според нашите изследвания 27 на сто от работещите домакинства получават доход по-нисък от линията на бедност, която е 314 лева в момента. А 45% от домакинствата получават доход между издръжката на живот и линията на бедност. Като ги съберем, излиза, че 70 от населението получава средства под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие с това изследване, заяви Любослав Костов.

На въпрос за структурата на депозитите експертът отбеляза, 64% от всички банкови депозити до 1000 лева.

Те намаляват с около 7%. Щом хората теглят, явно не им стигат парите. В същото време депозитите над 200 и 500 хил. лева нарастват с около 5-6%. Самата структура показва, че разделението между по-богатите и по-бедните нараства. И друго - 70% от българите нямат депозити. Говорим за представителна извадка от 30% от българите, които имат депозити. Останалите 70% имат кредити, коментира той.

Какво каза още икономистът в КНСБ, както и как четиричленно семейство живее с месечен доход около 1000 лева - с 1300 по-малко от стандартната сума за издръжка на едно семейство, вижте във видеото.