Кой е основният опонент на АБВ в предстоящите президентски избори?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кандидат-президентските двойки са ясни, след като ГЕРБ обявиха своята - Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев. На 1 октомври АБВ обявиха кандидатът си за вицепрезидент - бившият ректор на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев. До 17 часа днес партиите, коалициите и инициативните комитети, които вече са се регистрирали, могат да регистрират в ЦИК и своите кандидатски двойки за президент и вицепрезидент на България. До момента ДПС и ДОСТ, които имат регистрация в ЦИК за участие в изборите, още не са регистрирали и обявили свои двойки. Дали ще направят това в оставащите часове предстои да разберем.

Гост в студиото на "Денят започва" беше говорителят на АБВ Трендафил Величков. Единствено техният кандидат Ивайло Калфин се срещна с ръководството на ДПС. Величков обясни, че по темата за предстоящите президентски избори от тяхната партия вече осми месец провеждат дебати. Целта е била да се уточнят и да разберат какъв да е профилът на президента. Направена е голяма коалиция "Калфин - президент", в която се включват над 7 партии, много граждански организиции. Тя вече е постигнала първите си победи - имат двама избрани кмета от тази коялиция, подрепен е и един общински кмет. "За нас президентските избори не са избори на инат. Помпането на мускули в едни президентски избори не е полезно докръй, тъй като България ще избира мажоритарно, целият народ ще избере един човек, един политик, който ще бъде избран с подкрепата на над 1.5 - 2 милиона души, който ще оличетворява цялата нация. Когато говорим за тази фигура, за човекът, който ще олицетворява, за институцията, да смятаме кой с кого ще си премери мускулите не знам дали тук е удачният вариант", каза говорителят. Величков смята, че всички са им конкуренти. Като основен опонент той определи ГЕРБ, тъй като АБВ са против моделът на управление на президентската институция, наложен от ГЕРБ.

Той обясни, че тяхната кампания ще бъде насочена към бъдещето на България, към тези млади хора, които искат да останат, да променят държавата, към тези, които намират смисъл и знаят, че без тях не става. Величков е на мнение, че по време на тяхната кампания те трябва да бъдат по-смирени и по-спокойни пред избирателите. От АБВ очакват опити за минипулация и смятат, че всички трябва да бъдем много внимателни в деня на изборите, очакват компромати и се стряхуват да не пропуснат това, което са пропуснали преди пет години. "Страх ме е ГЕРБ да не се скрие от дебата за президентската институция. Преди пет години даже избягаха от държавната телевизия, за съжаление, в една от частните телевизии. Сега очаквам ГЕРБ да не се скрие от президентския дебат с Ивайло Калфин", каза Величков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад