Кой паметник ще стои пред НДК?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съвсем наскоро приключи конкурсът за паметника пред НДК. Журито не излъчи победител. Четиринадесет организации внесоха в Столична община проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. От тук нататък съдбата на паметника "1 300 години България" ще се решава от общинския съвет. Гости в "Денят започва с култура" бяха инициаторът на подписката за възстановяване на Мемориала Пейо Колев, председателят на Комисията по култура и образование на Столичния общински съвет Малина Едрева и председателят на СБХ и член на журито Любен Генов.

Любен Генов каза, че според него обявяването на този конкурс е една грешка и именно тя е и причината конкурсът да не даде очаквания резултат. Абсурдно е да се обявява конкурс, чиято цел влиза в разрез с Закона за авторското право, каза той. По негови думи всички участници в конкурса са били оценени под този брой точки, който им дава право да бъдат класирани на първо, второ и трето място, което означава, че Столичният общински съвет не би могъл да влезе с нито един в разговор за евентуална процедура по възлагане.

Според Малина Едрева повече от 30 години тази художествена творба не е могла да бъде съхранена и там отдавна няма произведение на изкуството. Тя каза, че става ясно, че няма по-демократичен начин от този да се представи виждането на авторите, включително и на проф. Старчев, за да се отчете всяко едно възможно решение. Едрева е убедена, че конкурсът е едно много добро начало за започване на разговора за това място.

Подписката за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк събра 5 000 подписа във Facebook, отделно подписката, внесена в общината, съдържаше 6 000 подписа. Пейо Колев също каза, че мисли, че конкурсът е бил грешка. Според него на това място вече са изливани достатъчно пари през годините. Според нето Мемориалът трябва да бъде възстановен, защото това е неговото оригинално място, защото той е бил насилствено разрушен, защото там са имената на 4 000 загинали за България.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад