Колко е изгубила държавата от фалшиви ТЕЛК решения?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В няколко областни града се провеждат проверки и действия на съответните органи - Разград, Силистра, Перник, Габрово - там процентът на такива пенсии е най-висок - варира между 18 и 28%. Над 200 обяснения и разпита са снети, посочи зам.-главният прокурор и определи положението като трагично.

Иван Гешов: "Ситуацията е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят какви документи трябват."

Проверките ще продължат в цялата страна. От бюджета се изплащат около милиард и 700 млн. лв. за тези пенсии на година. Тази пенсия води до 39 социални придобивки, за които се изплащат още 600 млн. Зам.-главният прокурор поясни, че към тази процедура са свързани определени хоспитализации, за голяма част от които се е установило, че са фиктивни. Така тече паралелно източване на Здравната каса.

Иван Гешов: "Според мене, едни стотици милиони изтичат в пясъка и те не отиват при хората, които са инвалиди, които имат нужда от тези пари."

Схемите за източване са различни. В Силистра се констатира, че посредници обикалят райони с преобладаващо население от социално слаби и предлагат срещу 600 лв. да получат решение на ТЕЛК и да придобият пенсия по инвалидност.

Иван Гешов: "Не могат толкова да бъдат обвинявани тези хора, които плащат - те извършват престъпление безспорно, но в крайна сметка държавата трябва извърши някакъв анализ и да затвори тези пробойни, които явно съществуват и на законодателно ниво, и вторият проблем - ако можем да градираме вината - е в съответните ТЕЛК, защото никой не може да придобие такава пенсия без съответното решение от ТЕЛК."

ЕК предупреждава България заради практики за даването на паспорти на чужденци срещу инвестиции.

Иван Гешов коментира случая с Агенцията за българите в чужбина, като поясни, че става въпрос за незаконни практики при получаване на удостоверения за произход, не за купуване на гражданство.

Вижте целия разговор.