Колко лева на глас трябва да получават партиите?

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Как да се определят средствата? Намаляването им ще подобри ли дейността на политическите партии в страната или напротив? Трябва ли сумата, предвидена в бюджета, да се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция? В студиото по темата дискутираха депутатите от петте парламентарно представени сили - Тома Биков от ГЕРБ, Румен Гечев от "БСП за България", Йордан Цонев от ДПС, Николай Александров от "Обединени патриоти" и Елена Аксиева от "Воля".

ГЕРБ е вносител на предложението за партийна субсидия от 1 лев и ще го защитава, заяви Тома Биков.

"Този наш политически акт е свързан най-вече с обвиненията към нас, че ние сме тези, които крепят държавната субсидия и сме се хвана ли нея, че дори понякога и на сила даваме субсидия на оставалите политически сили, най-вече на колегите от БСП", каза той.

Вече ни омръзва ролята на вечния лош. Ние отчитаме всички рискове на това предложение и искаме да знаем всяка партия на какво държи, добави още Биков.

"Ние не приехме предложението на ГЕРБ на първо четене и не сме съгласни да бъде хвърлена политическата система на България във финансов хаос с някакви внезапни предложения. Тези предложения, които бяха направени рано сутринта, бяха задействани незабавно от парламента по нареждане на премиера без никакви предварителни разчети. В проектозакона няма никакви разчети какви ще са последиците - и финансови, и политически за партиите", подчерта Румен Гечев.

Той обаче отбеляза, бе БСП категорично подкрепя данъкоплатците да осъществяват контрол, да се правят анализи и при необходимост да се намалява субсидията.

"Още през 2001 и малко по-късно - 2004, 2005 и 2006 година, ДПС е в основата на дебата за публичното финансиране през бюджета на политическите партии. През годините ние винаги сме заемали една много честна и отговорна позиция... Много ми се иска да кажем истината на хората... Казах го в бюджетна комисия, ще го кажа и сега: С 1 лев и с 5 лева не може", категоричен беше Йордан Цонев.
"В утрешния ден предстои гласуването на първо четене на предложението на актуализацията на бюджета, в която е заложен този 1 лев. Тогава ще видите и гласуването на парламентарната група на "Обединени патриоти". Тя е изградена от три отделни политически обекта и като триумвират всяка една от партиите може да има различно мнение", направи уговорката Николай Александров.

Той заяви, че като депутат от "Атака", е подкрепил внесеното от премиера Борисов предложение за 1 лев субсидия, но с условието, че "трябва да има някаква друга концепция за финансирането".

"Позицията на партия "Воля" е много последователна и ясна. Още преди две години, когато влезе референдума, на който близо 2,5 млн. българи гласуваха, ние бяхме единствената опозиционна партия, която го подкрепи. Нещо повече - г-н Марешки още преди да влезе в парламента също е инициирал такъв референдум, който пък е бил за нула лева субсидия. Така че нашата позиция по темата е ясна - със сигурност трябва да има намаляване на субсидията", заяви Елена Аксиева.

Намаляването на субсидиите ще подобри ли дейността на политическите

партии в страната? Това беше основният въпрос в допитването на "Алфа

Рисърч" за предаването.

Преди

дискусията 38,5% от запитаните са отговорили

положително, като след края на предаването

този резултат е спаднал с 2,4 на сто.

Отговорилите с "по-скоро няма да

подобри" преди началото на дебата са

били 55,3%, като тези проценти са нараснали

3,3% след приключването на дискусията. В

началото без мнение са били 6,2%, а в края

на предаването резултатът е спаднал с

0,9%.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад