Конкурс за изложбен център "Шипка" №6

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съюзът на българските художници проведе конкурс за изработването на идеен архитектурен проект "Преустройство, реконструкция и фасадно оформление на Национален изложбен център гр. София, ул. "Шипка" №6". Днес от 18 часа предстои и откриването на изложбата на кандидатстващите проекти. Това бе повод в студиото на "денят започва с култура" да поканим като гости двама от членовете на международното жури, което избра победителите в конкурса - арх. Георги Кътов от I/O Architects и проф. Божидар Йонов.

"По задание на конкурса журито трябваше да избере три проекта, от които в последствие ръководството на Съюза на българските художници да избере кой проект да реализира. Така че избрани са три проекта, като стратегията, на която журито заложи, разбира се това беше и желанието на организаторите, бе да се изберат три различни като стойност и трудност на изпълнение проекта, така че в последствие да се избере този според възможностите, които има Съюза", обясни арх. Кътов. "Така че сме избрали един със сравнително малка намеса проект, един със средна и един с цялостна промяна на сградата", обясни още той.

Гостите отговориха и на упреците, че Съюзът на българските художници е започнал конкурс без да е ясен бюджета. Според арх. Кътов и  проф. Йонов това е добра тактика, защото Съюзът е с частно финансиране и за да реализира преустрояването на сградата трябва да набере нужните финанси, а никой не би инвестирал в нещо без да е ясно в какво точно, без ясен проект.

"По принцип тази сграда е строена някъде през 60-те години, ако не и по-рано, като продължение на библиотеката на университета, само че на друго място. Оказва се, че конструкцията не може да осигури това натоварване на книгите и тогава правителството дава сградата на Съюза на българските художници, който от две години вече е и абсолютен собственик на тази сграда", обясни проф. Божидар Йонов. "Това пространство е изключително интересно, с много история в него. Всички знаят като се каже Шипка 6 за какво става въпрос, но естествено тази сграда се амортизира доста сериозно и дълго време не се правеха никакви ремонти. Затова прави чест на Съюза на българските художници, че решиха да обявят този конкурс, което пък от страна на архитектите беше един много изключителен реверанс, ако мога да го нарека, тъй като участваха 84 колектива и то изключително сериозни, с много сериозни автори, не само от България, но и от чужбина", коментира още той.