Константин Пенчев: Скандалът с ЕГН-тата може да намали избирателната активност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не е важно кой попада в списъците, с които партиите се регистрират за участие в изборите, а че има такава възможност и тя се използва широко от партиите, каза в "Още от деня" националният омбудсман Константин Пенчев. "За мен проблемът е много сериозен, защото като започнем от събиране на подписи за регистрация на партиите и със съмнение, че партиите са събрали реални подписи, а не са фалшифицирали нещо, от тук нататък доверието в самите избори пада рязко. Не искам да прогнозирам, че този скандал ще намали избирателната активност", коментира той.

Според него всяка подобна ситуация показва несигурност на институциите. "Някой може да краде ЕГН-та с торби", обобщи случващото се Пенчев и се усъмни, че някой от злоупотребилите с лични данни ще бъде разкрит или наказан.

Трябва да си върнем държавата и вярата в институциите, защото в момента се случва една трагикомедия, призова националният омбудсман и сподели, че приема идеята, че съществува мрежа за търговия с лични данни. Това е широка практика, масово явление и тогава защо са необходими тези подписки след като е намерен чалъма всяка партия да събере подписите, запита Пенчев.

Към разговора в студиото се присъедини говорителят на ЦИК Александър Андреев чрез включване по телефона. Според Изборния кодекс смисълът на подписките е да се види каква подкрепа има съответната партия или коалиция, за да може да участва в избори, припомни той. "Аз лично считам, че тази възможност, която бе дадена с Изборния кодекс, всеки избирател да провери дали е включен в някаква подписка е една от тези стъпки необходими, за да бъде дадено по-голяма прозрачност на изборния процес и съответно по-голямо доверие на органите, които се формират чрез избори", коментира Андреев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад