Корнелия Нинова: Няма как да е финансово стабилна държавата, след като дълговете растат постоянно

Предаване: Панорама, 01.04.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Панорама" беше Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на БСП.

"Една опозиция е длъжна да бъде обективна и аргументирана", смята тя. Според нея тя трябва да отбелязва както лошото, така и доброто. Тя заяви, че не е съгласна с типа политика, който се води. Днес управляващите излязоха с декларация какво е свършено за една година.

Едно от важните неща, посочени в декларацията, е финансовата стабилност. "Няма как да е финансово стабилна държавата, след като дълговете растат постоянно", заяви Нинова. Тя припомни оценката на ЕК от миналата седмица, в която се казва, че България има свърхдисбаланси, вземаме много дълг, нямаме добро бизнес среда, бедността е огромно, няма достъп до здравеопазване.

Втора теза на ГЕРБ днес е това, че са преборили корупцията и контрабандата. Нинова пак припомни, че миналата седмица ЕП е възложил проучване и са казали, че в България губим 19 милиарда евро годишно от корупцията и контрабандата.

ГЕРБ отчетоха и много работни места, социално спокойствие и високи доходи. "Изобщо тук е излишно да си служа с каквито и да се външни аргументи", каза Нинова, но все пак цитира доклада на ООН, според който България е най-бедната страна в Европа и живее все по-зле. "Първата крачка, за да решиш един истински проблем е да го признаеш, че съществува. Те не го признават, че съществува", смята депутатът.

Като ужасна черта на управлението на ГЕРБ още от първия им мандат Нинова определи настройването на едни групи от обществото срещу други. Така тя коментира влизането на ДАНС в Българския лекарски съюз. Според нея в момента се настройват пациенти срещу лекари.

30% от всичко, което един българин е изработил вече го дължи, заради заемите, които взимат от ГЕРБ, заяви Нинова. "Къде са парите", попита тя.